Numera finns ett speciellt fordon, utrustat med en undervattensrobot och en avancerad drönare, som komplement hos räddningstjänsten Nerikes Bandkår, som betjänar nio kommuner i Örebro län.
– Vi har haft mängder av tillfällen där den här typen av utrustning har kommit till användning och där det varit livsavgörande. Vi ser nyttan på många ställen och det sparar stora belopp för samhället, säger brandinspektören Erik Palm.
Kostar i inköp – sparar på sikt
Men utrustningen kostar ofta mycket pengar i inköp, exempelvis kostade undervattensroboten som driftsattes i juni 900 000 kronor att köpa in. Och det är inte bara att gå till affären i en offentligt finansierad verksamhet.
– Det kostar pengar och det är ju inte bara att skaffa en pryl, utan man måste hitta metoder för hur man ska använda den. Men vi har sett ett väldigt stort stöd från högsta ledningen på Nerikes Brandkår, men även från politiker att satsa på de här grejerna.
Traditionstyngd verksamhet
Han ser positivt på att traditionella metoder i räddningsarbete utmanas av nya möjligheter, även om det inte bara är att sätta igång när själva inköpet är gjort.
– Allt som är nytt måste man lära sig. Räddningstjänst och ambulansverksamhet är ju traditionsbunden verksamhet där inte mycket ändras, men vi kan ändra hur vi utför saker. En brand är likadan nu som för fem år sedan, men vi kan hantera den på andra sätt, säger Erik Palm.
Hör mer om upphandlingarna och hur de har utvecklat räddningstjänstens arbete i videoklippet.