Foto: TT

Chatt: Berätta om dina erfarenheter av näthat

Publicerad

Fenomenet näthat och den omfattande skada det kan orsaka är sedan flera år tillbaka ett välkänt problem. I Karlskoga har man dragit igång ett flerårigt projekt mot näthat i hopp om att kunna bli Sveriges tryggaste nätkommun. Nu kan du dela med dig av dina erfarenheter i SVT Nyheter Örebros chatt om näthat.

Har du själv blivit utsatt? Är du kanske rentav en av alla dem som gått långt över gränsen i dina kommentarer på sociala medier? Skriv och berätta i formuläret nedan.

Berätta om dina erfarenheter av näthat

Stig-Björn • Varför vill Karlskoga bli Sveriges tryggaste nätkommun?

Tack för alla kommentarer. Nu stänger vi ner chatten för idag.

Henrik • Jag blev emotsagd i en diskussionsgrupp en gång och fick ta ångestdämpande efteråt. Är hoppfull över att Karlskogas initiativ sprider sig till fler kommuner för att öka tryggheten!

Maria Nan • Projektet kan fungera i tider av pandemier, då alla behöver minimera sitt umgänge med vänner. Däremot i tiden som var före pandemin skulle skattepengarna räcka till 9 socialpedagoger, fritidspedagoger, kuratorer i 3 år vilka kunde arbete i kommunen för trygghet i kärnverksamhet ( social-, skol-, och kultur områden)

Gunmar • Blev kallad homo i en facebook-grupp för att jag tycker att SAAB är bättre än Volvo. Blev ledsen.

emma • tycker att vi behöver mer näthat. lite som en vaccination, om alla drabbats av det så kanske man kan uppnå flockimmunitet?

Monika • Näthat hittas överallt, ofta i samband med intensiva online-diskussioner när en tydlig uppdelning mellan grupper uppstår. Till exempel personer som vill att Karlskoga kommun ska lägga cirka 3 miljoner kronor per år på anti-mobbningsverksamhet, kontra personer som betalar skatt, och vill att dessa skattepengar ska gå till kärnverksamhet. Då blir stämningen hätsk.

namn • Karlskoga lägger alltså cirka 3 miljoner kronor per år på att agera nätpolis. Happ. Det känns ju sådär.

Daniel • Blir djupt oroad när jag läser om sånt här. En kommun som engagerar sig i ett flerårigt projekt mot näthat låter väldigt dyrt. Tror att när projektet utvärderas och kapsejsar så kommer jättemånga politiker och Karlskogaprofiler med långt skägg hamna på den mottagande sidan av näthat. Sprid kärlek, inte skattepengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.