Chefsrådmannen om amfetaminmålet: ”Oerhört stora mängder narkotika”

Uppdaterad
Publicerad

Amfetamintillverkningen i Olshammar har beskrivits mer eller mindre som en knarkfabrik och enligt chefsrådman Marinette Gustafsson var det mängden narkotika som gjorde att ärendet stack ut.

– Det som skiljer är de oerhört stora mängderna narkotika som det rör sig om, och att anom-chattarna kunde användas som en stor del av bevisningen, säger hon till SVT Nyheter Örebro.

Sju män dömdes på torsdagen till mellan sex och tio års fängelse, varav fyra dessutom döms till utvisning. Målet var omfattande med anledning av de stora mängderna narkotika och hur verksamheten bedrivits.

– Polisen gjorde ett tillslag 2020 där stora mängder narkotika påträffades. Sedan har det handlat mycket om att knyta anom-chattarna till de misstänkta personerna och då har man kunnat se att verksamheten pågått under en längre tid, säger Marinette Gustafsson.

Bedöms som en gärning

Åklagaren hade yrkat på längre fängelsestraff, men Gustafsson säger att tingsrätten bedömde ärendet annorlunda än åklagaren.

– Vi har bedömt det här som en gärning, istället för flera. Då är straffskalan sex till tio år för synnerligen grovt narkotikabrott, så de har fått maxstraff.

– Den personen som dömdes till sex års fängelse har tidigare i år dömts i Nyköpnings tingsrätt till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och maxstraffet för flera sådana åtalspunkter är 14 år. Han har alltså dömts till maxstraff han med, förklarar hon.

Enig rätt

Under rättegången var arbetsgruppen i tingsrätten något förstärkt, för att inte riskera ett läge med frånvaro på grund av sjukdom eller liknande. De två juridiska domarna och fyra nämndemännen var eniga i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.