Alma, den färglagda spelkaraktären står till höger och Kristina Collén berättar för SVT om spelet som tas fram för tjejer med NPF-diagnoser

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Örebroforskaren Kristina Collén om dataspelet som riktar sig till flickor med NPF-diagnoser: ”Vill visa att de finns.” Foto: Karl Bergholtz/SVT

Dataspel ska hjälpa flickor med adhd och autism – projekt på Örebro universitet

Publicerad

Flickor med diagnoser som autism och adhd lider mer av psykisk ohälsa än pojkar med samma diagnos.

Det vill forskare på Örebro universitet ändra på – med ett dataspel.

– Vi vill att tjejerna ska få en någon att identifiera sig med, säger Örebroforskaren Kristina Collén.

Sedan tidigare finns böcker om Alma, en flicka med autism och adhd. Snart kommer det även att finnas ett dataspel som riktar sig till flickor med liknande neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Syftet är att hjälpa och synliggöra flickor med en NPF-diagnos. Inte minst eftersom flickor ofta blir diagnostiserade senare och upplever större psykisk ohälsa än pojkar, menar Örebroforskaren som ligger bakom projekt Alma.

– Vi vill att tjejerna ska få en någon att identifiera sig med, säger Kristina Collén, forskare vid Örebro universitet.

Från böcker till dataspel

I böckerna, som var det första initiativet i Alma-projektet, får man följa flickan Alma i både vardagssituationer och på äventyr. Dataspelet kommer påminna om böckerna – men erbjuda en annan typ av interaktion som Kristina Collén hoppas kunna vara givande.

Men att utveckla spelet är ett mastigt projekt och i nuläget kan Örebroforskaren inte svara på när det kommer att vara klar.

– Nu har jag fått forskare att bli intresserade av detta. Vi börjar med workshops i januari och sen kommer vi utveckla det tillsammans, säger Kristina Collén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.