Örebrogruppen för Palestina startades av civila personer i Örebro som kände frustration över brist på uppmärksamhet kring det mänskliga lidandet i Gaza bland både media och regeringen.
– Vi är emot likställandet av judendomen med den israeliska staten. Den rädslan får folk att inte våga prata om det som händer i Gaza, säger Jasmine Fridljung, arrangör Örebrogruppen för Palestina.
Följ SVT:s direktrapportering om Hamas och Israel nedan.
Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern
USA och Frankrike: Avtalet skyddar Israel
USA:s president Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron säger i ett gemensamt uttalande att avtalet kommer att skydda Israel mot hotet från Hizbollah "och andra terroristorganisationer i Libanon" samt bidra till att skapa förutsättningar för ett "varaktigt lugn".
Länderna ska arbeta för att säkerställa att avtalet implementeras och leda internationella ansträngningar för "kapacitetsuppbyggnad" av den libanesiska armén, enligt AFP.
USA och Frankrike har varit delaktiga i att ta fram avtalet om vapenvila i Libanon.
Överblick
Experten om avtalet: "Första gången vi har positiva nyheter"
"Glädje och optimism men också viss oro om det kommer att hålla", så berättar Lina Malers att personer i Beirut reagerar på avtalet om vapenvila.
Men avtalet är en viktig och positiv nyhet för regionen.
- Det är första gången vi har positiva nyheter och deeskalering. Vi har hela tiden pratat om eskalering i regionen, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.
Flera faktorer ligger bakom avtalet. Atarodi pekar på att kriget har varit kostsamt för Israel, Hizbollah och civila i Libanon. Det har även funnits ett politiskt tryck internationellt med domstolsbeslut i Haag mot Israel och arresteringsorder.
- Jag tror det finns goda förutsättningar att det håller då det finns internationell press, säger Atarodi.
Folk återvänder till södra Libanon: "Strömmar av bilar"
Avtalet om vapenvila innebär att den libanesiska armén ska ta kontroll över södra Libanon och att israeliska styrkor ska avlägsna sig inom 60 dagar.
I och med det har folk nu börjat återvända till den svårt sargade regionen.
- Nu på morgonen har vi sett strömmar av bilar bege sig till södra Libanon, så det finns en enorm vilja att återvända, säger frilansjournalisten Lina Malers, på plats i Beirut.
Södra Libanon har bombats hårt av Israel.
- Förödelsen är enorm och det är många som inte har något att återvända till. Det är hela byar i södra Libanon som gått upp i rök, säger Lina Malers.
"Ända in på småtimmarna hörde vi dån efter dån"
Vapenvilan mellan Israel och Hizbollah trädde i kraft klockan tre i natt, men fram till sista stund attackerade Israel, enligt frilansjournalisten Lina Malers, på plats i Beirut.
- Ända in på småtimmarna hörde vi dån efter dån. Det var över 30 stycken attacker som ljöd över Beirut in på småtimmarna, säger Malers och fortsätter:
Människor försökte lämna område efter område och tillslut fanns det inga kvar så vi såg många på gatorna, vissa i bilar andra sökte sig till universitet och sjukhus för att skydda sig från de israeliska attackerna.
Efter 03 upphörde attackerna och det blev lugnt i staden.
- För första gången på väldigt länge, säger Malers.
Vapenvilan välkomnas av Iran
Irans utrikesdepartement har välkomnat vad man kallar slutet på Israels "aggression" i Libanon, enligt iranska statliga medier.
Departementets talesperson Esmaeil Baghaei upprepade Irans "fasta stöd för den libanesiska regeringen, nationen och motståndet", i ett uttalande som utfärdades efter att vapenvilan trädde i kraft.
Tidigare har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nämnt det "iranska hotet" som ett av huvudskälen till att genomföra avtalet om vapenvila, även om han inte utvecklade ytterligare.
Israels varning: Återvänd inte till södra Libanon
Israel har utfärdat en varning till libaneser som tvingats fly på grund av striderna och evakueringsordrar att inte återvända till sina hem i södra Libanon – trots vapenvilan mellan Israels styrkor och Hizbollah som trädde i kraft tidigt i morse.
”IDF är fortfarande utplacerade på sina positioner i södra Libanon,” skrev den israeliska militärens talesperson på arabiska, Avichay Adraee, i ett inlägg på X under onsdagsmorgonen.
”Det är förbjudet att bege sig till de byar som IDF har beordrat att evakuera eller närma er IDF-styrkor i området.” fortsatte han.
Samtidigt rapporterar Reuters att strömmar av bilar syns är på väg till södra Libanon under morgonen.
USA slår till mot mål i Syrien
Amerikanska styrkor har genomfört attacker mot en Iranstödd milis i Syrien, enligt ett uttalande från USA:s centralkommando (Centcom) på X under natten.
Målen ska ha varit vapenförråd, och operationen beskrivs som en respons på en tidigare attack mot amerikansk personal.
"Vi tolererar inte angrepp mot våra styrkor eller våra koalitionspartners," skriver Centcom i sitt uttalande.
Attacker mot Beirut kort efter avtalsgodkännandet
Den israeliska militären utför fortsatta attacker mot Libanons huvudstad Beirut timmar innan avtalet om vapenvila träder i kraft vid 03 svensk tid i natt, rapporterar AP.
Strax efter att vapenvilan mellan Israel och Hizbollah tillkännagivits blev även två gränsövergångar mellan Libanon och Syrien mål för israeliska attacker.
Libanons premiärminister välkomnar vapenvila
Libanons premiärminister Najib Mikati har välkomnat avtalet om vapenvila i ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden, enligt ett uttalande från hans kontor.
Najib Mikati säger att avtalet om vapenvila är ett steg mot att återställa stabilitet i regionen. Han tackar även USA och Frankrike för ländernas engagemang, enligt AFP.
Netanyahu tackar Biden för hans engagemang
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har talat med USA:s president Joe Biden och tackat honom för USA:s engagemang för att uppnå ett avtal om vapenvila med Libanon.
Det uppger Netanyahus kontor i ett uttalande enligt AFP.
Tio ministrar i Israels regering röstade för avtalet om vapenvila och en minister röstade emot, enligt uttalandet.