Träningstillfälle där två personer interagerar med en häst i en ridhall. Den ena personen håller i hästens grimma medan den andra tar anteckningar. Hästen är i fokus, omgiven av en inomhusmiljö med bra belysning och en ridbana i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ryttarna Tyra och Ronja, och stallchefen Lina berätta om hur de tycker att det är att rida hästarna med bett i munnen eller bettlöst. Foto: SVT

Tyra och Ronja i Örebro om att rida hästen utan bett: ”Man känner att hästarna trivs”

Uppdaterad
Publicerad

Ryttarna Tyra Andersson och Ronja Hellqvist är med i SLU:s forskningsprojekt om hur hästar beter sig – beroende på om de har bett i munnen eller inte.

– Jag tycker att det är jättebra att forskningen görs, säger Ronja.

Resultaten från fältstudierna dröjer till nästa år. SVT var med när forskarteamet från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, var på sitt sista besök på ridskolan.

– Jag tycker att man känner att hästarna trivs utan bett. Och det är spännande med forskningen att se skillnaden – om det nu är någon skillnad, säger Ronja Hellqvist, som går naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning på Realgymnasiet i Örebro.

Hittat knepen

Ronja och Tyra Andersson är precis som hästen Skoby försedda med mätinstrument. De rider honom både med bett i munnen och bettlöst, och ritterna dokumenteras på film.

– Det har varit väldigt intressant. Nu när man ridit bettlöst ett tag så har man börjat hitta knepen. Jag styr mer med benen och kroppen. Handen har jag så stilla som möjligt, men det ska man ju alltid ha, säger Tyra Andersson, som går på naturbruksprogrammet med samma inriktning som Ronja.

Bytte bett

Under sex veckor har två ridskolehästar på varje ridskola i studien gått på bettlöst och två på vanligt tränsbett. Ridskolorna har fört dagbok över varje pass. Och även om det mesta fungerat bra i Örebro så har det varit lite problem på vägen.

– Vi fick byta mellan två hästar i början. Den vi hade först på bettlöst blev för svår att styra och stanna så den fick bett igen. Det måste ju vara säkert för våra elever, säger Lina Perkovic, stallchef på Örebro Fältrittklubb och ridlärare.

Viktig forskning

Ridlärarna har fått anpassa ridlektionerna lite eftersom bettlöst träns kräver lite annan teknik, och det tar ett tag innan häst och ryttare förstår varann. Men Lina Perkovic är glad för att forskningen görs.

– Hästvälfärd är en stor fråga i hästvärlden, inte bara när det kommer till bett ett eller inte. Det här jätteviktig forskning och det är roligt att få vara en del av den.

En ryttare på en brun häst tränar i en ridhus. Ryttaren bär hjälm och ridkläder och leder hästen mellan gula koner som är placerade på marken. Ridhusets väggar är av trä och det finns speglar på ena sidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren och docenten Elke Hartmann på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, berätta om forskningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.