Örebrogruppen för Palestina startades av civila personer i Örebro som kände frustration över brist på uppmärksamhet kring det mänskliga lidandet i Gaza bland både media och regeringen.
– Vi är emot likställandet av judendomen med den israeliska staten. Den rädslan får folk att inte våga prata om det som händer i Gaza, säger Jasmine Fridljung, arrangör Örebrogruppen för Palestina.
Följ SVT:s direktrapportering om Hamas och Israel nedan.
Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern
Libanon: 10 000 soldater till södra Libanon
Libanon kommer att skicka 10 000 soldater till södra Libanon, uppger landets försvarsminister Maurice Slim för Al-Jazeera.
Enligt avtalet om vapenvila mellan Israel och Hizbollah ska den libanesiska armén, tillsammans med FN:s fredsbevarande trupper, ta kontroll över södra Libanon.
Hizbollah är enligt avtalet inte tillåtna att ha militär verksamhet i de södra delarna och Israel ska avlägsna sig inom 60 dagar.
Hör om Libanons unika armé i videon ovan.
Överblick
Frankrike: Netanyahu är immun – kan inte gripas
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu omfattas av Internationella brottmålsdomstolens bestämmelser om immunitet, uppger Frankrikes utrikesdepartement.
I ett uttalande säger sig Frankrike stötta "internationell rättvisa", men säger samtidigt att den israeliske ledaren omfattas av ICC:s regler gällande länder som inte ratificerat domstolens grunddokument Romstadgan – vilket Israel inte har.
Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdade i förra veckan en arresteringsorder mot Netanyahu, den tidigare israeliske försvarsministern Yoav Gallant samt terrorstämplade Hamas militärchef Mohammed Dayf. (TT)
Libanons talman: Farligaste tiden i Libanons historia
Det libanesiska parlamentets talman, Nabih Berri, säger i dag onsdag att kriget mellan Hizbollah och Israel var den farligaste tiden i Libanons historia, rapporterar Reuters.
En vapenvila trädde i kraft i natt efter ett drygt år av strider.
Militären har varnat evakuerade invånare för att för tidigt åka hem till södra Libanon. Men Berri konstaterar att människor i alla fall kan röra sig hemåt och påbörja återhämtningen i Beirut med omnejd samt i norra Libanon.
Läs mer om vapenvilan här:
Israelisk minister: Halvera Gazas befolkning
Den ultranationalistiske israeliske finansministern Bezalel Smotrich säger att Israel bör ockupera Gazaremsan och halvera dess palestinska befolkning genom att uppmuntra ”frivillig emigration”.
- Vi kan och måste erövra Gazaremsan, vi ska inte vara rädda för det ordet, sade Smotrich i måndags vid ett evenemang hållet av en organisation som representerar israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken.
Enligt Smotrich har en "unik möjlighet" öppnat sig i Gaza, med hänvisning till Donald Trumps omval i USA.
- Vi kan skapa en situation där befolkningen i Gaza inom två år kommer att ha halverats.
(TT)
Israel besköt fordon i Libanon – var i "no-go zon"
Israels militär har under morgonen beskjutit ett fordon i södra Libanon - efter att vapenvilan med Hizbollah trätt i kraft.
"IDF identifierade ett fordon med flera misstänkta i en zon där rörelse är förbjuden på libanesiskt territorium. IDF-trupper öppnade eld för att hindra dem från att avancera, och de misstänkta lämnade området." skriver militären på Telegram.
Enligt avtalet ska israeliska trupper avlägsna sig från södra Libanon inom 60 dagar. Militären uppger att de fortfarande är i södra Libanon och har förbjudit inträde i vissa områden.
Israel har enligt avtalet rätt att agera militärt om Hizbollah har militär närvaro i södra Libanon.
Hamas: Vi är redo för vapenvila
En företrädare för terrorstämplade Hamas upprepar att man är redo för vapenvila, enligt nyhetsbyrån AFP. Uttalandet kommer efter det avtal om vapenvila som precis slutits mellan Israel och den shiamuslimska milisen Hizbollah i Libanon.
Hamas har tidigare uppmanat till permanent vapenvila på Gazaremsan, något Israel inte har velat förbinda sig till. Parterna har också ställt olika, delvis oförenliga, villkor för att en vapenvila i området ska kunna komma till stånd.
Experten om avtalet: "Första gången vi har positiva nyheter"
"Glädje och optimism men också viss oro om det kommer att hålla", så berättar frilansjournalisten Lina Malers att personer i Beirut reagerar på avtalet om vapenvila.
Men avtalet är en viktig och positiv nyhet för regionen.
- Det är första gången vi har positiva nyheter och deeskalering. Vi har hela tiden pratat om eskalering i regionen, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.
Flera faktorer ligger bakom avtalet. Atarodi pekar på att kriget har varit kostsamt för Israel, Hizbollah och civila i Libanon. Det har även funnits ett politiskt tryck internationellt med domstolsbeslut i Haag mot Israel och arresteringsorder.
- Jag tror det finns goda förutsättningar att det håller då det finns internationell press, säger Atarodi.
Folk återvänder till södra Libanon: "Strömmar av bilar"
Avtalet om vapenvila innebär att den libanesiska armén ska ta kontroll över södra Libanon och att Hizbollah och israeliska styrkor ska avlägsna sig från regionen.
I och med det har folk nu börjat återvända till de svårt sargade södra delarna.
- Nu på morgonen har vi sett strömmar av bilar bege sig till södra Libanon, så det finns en enorm vilja att återvända, säger frilansjournalisten Lina Malers, på plats i Beirut.
Södra Libanon har bombats hårt av Israel.
- Förödelsen är enorm och det är många som inte har något att återvända till. Det är hela byar i södra Libanon som gått upp i rök, säger Lina Malers.
"Ända in på småtimmarna hörde vi dån efter dån"
Vapenvilan mellan Israel och Hizbollah trädde i kraft klockan tre i natt, men fram till sista stund attackerade Israel, enligt frilansjournalisten Lina Malers, på plats i Beirut.
- Ända in på småtimmarna hörde vi dån efter dån. Det var över 30 stycken attacker som ljöd över Beirut in på småtimmarna, säger Malers och fortsätter:
Människor försökte lämna område efter område och tillslut fanns det inga kvar så vi såg många på gatorna, vissa i bilar andra sökte sig till universitet och sjukhus för att skydda sig från de israeliska attackerna.
Efter 03 upphörde attackerna och det blev lugnt i staden.
- För första gången på väldigt länge, säger Malers.
Vapenvilan välkomnas av Iran
Irans utrikesdepartement har välkomnat vad man kallar slutet på Israels "aggression" i Libanon, enligt iranska statliga medier.
Departementets talesperson Esmaeil Baghaei upprepade Irans "fasta stöd för den libanesiska regeringen, nationen och motståndet", i ett uttalande som utfärdades efter att vapenvilan trädde i kraft.
Tidigare har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nämnt det "iranska hotet" som ett av huvudskälen till att genomföra avtalet om vapenvila, även om han inte utvecklade ytterligare.