En gravsten grävdes upp och placerades i en äldre kvinnas trädgård i Katrineholm. Syftet var att försöka tvinga kvinnan att få en släkting att återkalla en tillståndsansökan för att starta minkuppfödning. Foto: Skaraborgs tingsrätt

Fängelsestraff för minkaktivister

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer från Örebrotrakten dömdes på måndagen för attacker mot minkfarmare. Totalt blev det fällande domar för alla fem åtalade.

Tingsrätten i Skaraborg dömde på måndagen en 22-årig kvinna från Kumla till fängelse i två år och sex månader för de uppmärksammade brotten mot minkfarmare i Skaraborg.

Kvinnan stod åtalad för 20 olika brott och fälldes för sju av dem, bland annat mordbrand och brott mot griftefriden. 13 åtalspunkter mot kvinnan ogillades av tingsrätten. Kvinnan ska också, tillsammans med två andra åtalade, betala drygt 350.000 kronor i skadestånd.

Djurrättsaktivister inför rätta

Samtidigt dömdes en 24-årig man från Örebro döms till ett års fängelse för bland annat olaga hot och brott mot griftefriden i samma fall. Mannen döms på sex åtalspunkter, däremot ogillas 15 åtalspunkter mot honom. 24-åringen ska tillsammans med ytterligare två åtalade, betala sammanlagt 30.000 kronor i skadestånd.

Åklagaren hade yrkat på minst sex års fängelse för de båda åtalade.

Flera aktivister dömda

Ytterligare en 22-årig man från Örebro dömdes till villkorlig dom för medhjälp till skadegörelse och olovlig körning. Han ska tillsammans med två andra åtalade betala sammanlagt 24.000 kronor i skadestånd. Även i hans fall har tingsrätten ogillat flera åtalspunkter.

En 24-årig kvinna från Uddevalla och en 32-årig man från Göteborg döms till villkorlig dom respektive skyddstillsyn. Kvinnan ska betala en mindre bötessumma för sina brott.

Hot och brandbomber

Aktivisterna har anklagats för att bland annat ha skickat hotbrev och kastat yxor mot hus där farmare och deras anhöriga bor. Odetonerade brandbomber ska ha lämnats i brevlådor och en farmares familjegrav skändats. Allt för att förmå honom att inte starta minkuppfödning.

De tre aktivisterna som riskerade de högsta straffen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att ingen av dem lider av någon allvarlig psykisk störning, det blir därför inte aktuellt att döma dem till vård om det blir fällande domar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurrättsaktivister inför rätta

Mer i ämnet