Delad bild. Till vänster står två personer och kollar mot ett hörn. Till höger står en kvinna som talar teckenspråk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många ungdomar känner sig utanför när den teckenspråkiga fritidsgården Fritte håller stängt under sommaren. Verksamhetsledare Desirée Kalm är kritisk mot kommunen och menar att det är viktigt att politiker förstår hur viktig verksamheten är. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Döva ungdomar i Örebro står utan fritidsgård under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren tvingas teckenspråkiga fritidsgården Fritte ha stängt eftersom pengarna från kommunen inte räcker till – något som som har mött skarp kritik från dövsamhället, som menar att Örebro kommun inte lever upp till sitt mål att vara Europas huvudstad för teckenspråk.

– I Örebro finns det tolv fritidsgårdar och Fritte är den enda teckenspråkiga fritidsgården. Det är viktigt att politikerna förstår att det gäller att utöka denna verksamheten för teckenspråkstalande ungdomar, säger Desirée Kalm som är verksamhetsledare.

Av de tolv fritidsgårdar som Örebro kommun bidrar med pengar till är medelvärdet på kommunens bidrag 4,3 miljoner kronor för 2022. Trots det får Fritte endast 850 000 kronor, vilket är under 2 procent av totala budgeten. Enligt Desirée Kalm har Fritte bara råd till tillsätta en roll som ger 40-50% per månad och detta bara under skolterminerna.

Flera andra fritidsgårdar i länet har öppet under sommaren – men Fritte tvingas hålla stängt.

Bidraget växer

– Det kan jag förstå om man vill mötas av en rent teckenspråkig miljö, då förstår jag att man inte känner sig hemma. Men jag tror att alla är välkomna på alla andra fritidsgårdar, berättar Maria Haglund (M) som är kommunalråd i Örebro kommun.

– Jag pratade med en som är chef på en av våra fritidsgårdar som sa att det kommer flera andra barn som pratar andra språk än svenska så det är klart att vi välkomnar teckenspråkiga sa han, fortsätter Maria Haglund.

Hur kommer det sig att Fritte får mycket mindre pengar än övriga fritidsgårdar?

– Vi lägger olika summor beroende på hur mycket aktiviteter man har och hur många barn och unga man har, jag kan tycka att den fördelningen är bra. Nu har vi ökat vårt bidrag till Fritte de senaste två åren men sen får vi utvärdera om det räcker eller om det behövs mer.

Örebro kommuns bidrag i kronor till fritidsgårdar 2022:

FritidsgårdarUtfall 2022Kuggens fritidsgård2 941 245 52:an fritidsgård5 947 187 Oxhagen fritidsgård6 354 666 Lillåns fritidsgård2 420 645 Markbacksgården7 960 813 Norrbygården3 611 657 Varberga fritidsgård5 181 502 Vivalla fritidsgård7 195 149 Glanshammar fritidsgård2 384 319 Odengården2 682 027 Teckenspråkig Fritidsgård (Fritte)850 000 Trädet4 653 681 Summa52 182 892 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.