Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eddie Jagerwall, går i årskurs två på Karlfeldtgymnasiet i Avesta och har påbörjat utbildningen för distributionselektriker på Åsbro kursgård. Foto: Audrey Erath/SVT

Eddie Jagerwall riskerar att inte få gå klart utbildningen som distributionselektriker

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal gymnasieelever hamnar i kläm när pengar för branschskolor saknas i den nya vårbudgeten. Åsbro Kursgård kan nu tvingas lägga ned sin utbildning för distributionselektriker – och de gymnasielever som nu går i årskurs två riskerar därmed att inte få gå klart sin utbildning.

Mikael Carlsén, vd för Åsbro Kursgård utanför Askersund, konstaterar att elnätsbolagen kommer investera tusen miljarder i elnätet fram till 2045. Därför behöver det också utbildas väldigt många tekniker.

– Det är förödande att lägga ner den här typen av inriktning. Att gå en branschskola är en av få möjligheter på gymnasiet att utbilda sig till distributionselektriker, säger Mikael Carlsén.

Eddie Jagerwall är 18 år och går i årskurs två på Karlfeldtgymnasiet i Avesta. Han är en av de elever som valt inriktningen distirbutionselektriker. Den typen av inriktning finns inte på gymnasiet i Avesta, därför åker han till Åsbro för att utbilda sig.

Hör Eddie berätta om oron i klippet.

Branschskola:

Det finns total nio branschskolor i Sverige.

Branschskolorna tar emot elever från hela landet för utbildning under delar av elevernas yrkesutbildning. De är utvalda av Skolverket utifrån att de kan erbjuda utbildning inom yrkesämnen på gymnasial nivå som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Det är yrkesämnen som gymnasieskolor och kommunal vuxenutbildning inte har möjlighet att erbjuda på den egna skolan.

Det är elevens ”hemskola” som har övergripande ansvaret för eleven och sluter avtal med branschskolan.

Skolverket fick i uppdrag av den förra regeringen att bedriva branschskolor som en försöksverksamhet mellan 2018 och 2023.

Nuvarande regering har valt att inte förlänga försöket.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.