Mikael Carlsén, vd för Åsbro Kursgård utanför Askersund, konstaterar att elnätsbolagen kommer investera tusen miljarder i elnätet fram till 2045. Därför behöver det också utbildas väldigt många tekniker.
– Det är förödande att lägga ner den här typen av inriktning. Att gå en branschskola är en av få möjligheter på gymnasiet att utbilda sig till distributionselektriker, säger Mikael Carlsén.
Eddie Jagerwall är 18 år och går i årskurs två på Karlfeldtgymnasiet i Avesta. Han är en av de elever som valt inriktningen distirbutionselektriker. Den typen av inriktning finns inte på gymnasiet i Avesta, därför åker han till Åsbro för att utbilda sig.
Hör Eddie berätta om oron i klippet.
Branschskola:
Det finns total nio branschskolor i Sverige.
Branschskolorna tar emot elever från hela landet för utbildning under delar av elevernas yrkesutbildning. De är utvalda av Skolverket utifrån att de kan erbjuda utbildning inom yrkesämnen på gymnasial nivå som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Det är yrkesämnen som gymnasieskolor och kommunal vuxenutbildning inte har möjlighet att erbjuda på den egna skolan.
Det är elevens ”hemskola” som har övergripande ansvaret för eleven och sluter avtal med branschskolan.
Skolverket fick i uppdrag av den förra regeringen att bedriva branschskolor som en försöksverksamhet mellan 2018 och 2023.
Nuvarande regering har valt att inte förlänga försöket.
Källa: Skolverket