Efter Paludans manifestationer – professorn tror på ändringar i tillståndsgivningen

Uppdaterad
Publicerad

Upploppet i Sveaparken under påskhelgen kan komma att få följder för att få tillstånd för att manifestera och demonstrera. Det menar en av landets främsta experter i konstitutionell rätt.

Yttrandefriheten är en av våra mest grundläggande rättigheter. Den innebär att vi har rätt att samlas både för att demonstrera och manifestera i så kallade allmänna sammankomster. Vid behov ska den rätten också skyddas av rättsväsendet i form av polisbevakning.

Men efter att den högerextreme politikern Rasmus Paludans valmöten i Sverige flera gånger slutat i upplopp har försök att stoppa nya sammankomster gjorts. Polisen har avslagit hans ansökningar med hänvisning till att det inte går att garantera säkerheten och flera kommuner har försökt att stoppa nya manifestationer av rädsla för våldsamheter.

Rasmus Paludan som valt att överklaga polisens beslut har i de allra flesta fall fått rätt att hålla sina sammankomster och frågan om tillståndsgivningen och lagen måste stramas upp har därför blivit aktuell.

Professorn: Kan bli enklare att neka

En av dem som tror att en sådan uppstramning kommer att bli verklighet är Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro Universitet och expert på konstitutionell rätt.

– Polisens möjlighet att säga nej för att man befarar våldsamheter är en sådan sak som kan komma att utökas, det tror jag, säger han till SVT.

I klippet kan du höra Joakim Nergelius utveckla sitt resonemang ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.