• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bertil Ericson / TT

Egen vårdbegäran i stället för remiss

Uppdaterad
Publicerad

Från 1 januari nästa år kan man som patient söka specialistvård utan remiss. Det kallas för ”egen vårdbegäran”.

Beslutet att ta bort det generella kravet på remiss för specialistvård gäller från 1 januari 2016. I stället införs ”egen vårdbegäran”. Det beslutade nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning den 19 november.

Goda erfarenheter

– Nu fortsätter vi med införandet av egen vårdbegäran, säger Jenny Steen (S), ordförande i nämnden för hälsa, vård och forskning, i ett pressmeddelande. Remisskravet från primärvården försvinner. Våra erfarenheter från de verksamheter som redan har egen vårdbegäran är goda. Egen vårdbegäran ökar tillgängligheten till vården och kan också i viss mån avlasta vårdcentralerna.

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Egen vårdbegäran innebär att man själv beskriver sina besvär och symtom och skickar till önskad verksamhet.

Specialistmottagningen avgör

Men det innebär inte en rätt att få tas emot i specialistsjukvård, utan det är mottagningens medicinska bedömning som avgör om patienten kommer att kallas till ett besök eller hänvisas till primärvård eller annan specialist.

Det finns inget som hindrar att remiss utfärdas liksom hittills från primärvårdsnivån.

Man kan göra en egen vårdbegäran på tre sätt:

– via e-tjänsterna på 1177 Vårdguiden

– en blankett på hemsidan på www.regionorebrolan.se                                    

– ringa till sjukvården för att få en blankett hemskicka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Mer i ämnet