• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ekonomin bakbinder Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

Klimatfrågan är en av de viktigaste frågorna inför riksdagsvalet och hälften av svenskarna tycker att klimatfrågan bör vara viktigare än andra frågor, enligt SVT:s undersökningar i #din röst. Det är en global fråga, som behöver det lokala.

I många år har vi hört varningarna, om hur vår jord värms upp och att människans påverkan är tydlig. Utsläppen av växhusgaser måste minska drastiskt om världen ska ha en chans att nå tvågradersmålet innan seklets slut, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

– Vi har kanske några decennier på oss att ändra på det här innan vi har ställt till det så pass att vi inte kan göra något för att ändra på det. Kommunerna skulle kunna spela en mycket större roll än vad man gör i dag, säger Anders Ridderström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Örebro län.

Kommunresan – Valet nära dig

Ska minska med 40 procent

Sveriges utsläpp av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2020, men det målet når vi inte med dagens styrmedel, enligt Naturvårdsverket. Och kommunernas klimatarbete ser väldigt olika ut. Både Västerås och Örebro är ambitiösa, enligt en granskning som tidningen Miljöaktuellt gjort.

Övriga kommuner i vårt område hamnar långt ner i rankingen. Ungefär hälften av kommunerna har till exempel inte infört en köttfri dag i skolan, en enkel åtgärd som minskar utsläppen. I Hallsberg har man nyss infört en köttfri dag i veckan på alla för- och grundskolor i kommunen, men kommunalrådet Andreas Svahn erkänner att miljöarbetet länge fått stryka på foten:

– När man står på konkursens rand så bli ekonomin väldigt högt prioriterad och då försvinner fokus från andra frågor som också är viktiga, säger Andreas Svahn (S), ordförande i kommunstyrelsen i Hallsberg.

Bildar kommunalförbund

Hallsberg är en av de kommuner som hamnar långt ner i Miljöaktuellts ranking. Kommunen har brottats med dålig ekonomi i flera år, men har nu börjat återhämta sig och ska som sista kommun i Tvärsnyttområdet börja ta hand om matavfallet från skolorna.

Man går ihop med Lekeberg, Askersund och Laxå och bildar ett kommunalförbund. Matavfallet ska bli biogas. Men även om kommunen nu börjar ta tag i klimatfrågan igen, så menar Andreas Svahn (S) att det inte alltid är så lätt för små kommuner att veta vad som ska prioriteras. Han efterlyser hjälp från staten.

– Hur kan vi som små kommuner få stöttning att ta fram relevant och tillräckligt bra målsättningar och strategier för hur vi ska jobba? I en liten kommun kanske man har någon som har ett miljö- och klimatansvar och gör det på en del av sin tjänst, resurserna är inte mer än så och då behöver vi mer stöttning och hjälp, säger Andreas Svahn (S).

Läs mer:

Naturvårdsverket om begränsad klimatpåverkan.

Partiernas miljölöften, granskning av Naturskyddsföreningen.

Tidningen Miljöaktuellts kommunranking 2014.

Fakta

I Sverige står vägtrafiken för en tredjedel av utsläppen av koldioxid, den gas som bidrar mest till växthuseffekten.Den viktigaste åtgärden för att minska utsläppen är att resa mer energieffektivt. Det innebär att gå eller cykla vid kortare sträckor. För längre sträckor innebär det att resa med kollektivtrafiken och när det inte är möjligt, välja en bränslesnål bil.

Källa: Se mer här.

Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter. Om vi ökade andelen vegetabilier skulle utsläppen minska betydligt.  Av alla livsmedel har köttet störst klimatpåverkan.

Källa: Se mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunresan – Valet nära dig

Mer i ämnet