Trots coronapandemin ser Margareta ljust på livet – starta klippet för att höra henne berätta Foto: Malin Gotlin/SVT

Margareta, 82, om svåra ensamheten: ”Tänkte hoppa från balkongen men ändrade mig”

Uppdaterad
Publicerad

När Margareta Bergdahls man avled föll hon ner i ett bottenlöst hål. Livet kändes meningslöst, hon övervägde till och med att ta sitt liv. Men så ringde hon kommunens dagvård, som betytt mycket nu när ensamheten blivit extra påtaglig under coronapandemin. – Nu är det till och med roligt att laga mat. Det är ett friskhetstecken, säger Margareta.

I klippet ovan berättar Margareta om att helt plötsligt ”inte ha någon som bryr sig” och den svåra känslan av total ensamhet.

Margareta, som bor i Örebro, och maken Jens var gifta i nästan 50 år. De fick inga egna barn och när han dog för fem år sedan blev ensamheten stor, även om hon har vänner och syskonbarn. Men i vardagen saknar hon någon att prata med, något som blivit ännu tydligare under coronapandemin.

– Två dagar i veckan går jag på promenad med dagvården och många gånger har man ett läkarbesök och lite sånt där. Helgerna är jobbigast, då vill jag inte störa. Då är man ensam och får inte prata med någon, säger Margareta.

Ser ljust på livet igen

Hon är tacksam över dagvården i kommunen, och även om coronapandemin satte stopp för besök från syskonbarnen i somras så ser hon ljust på livet.

– Jag har till och med börjat tycka att det är roligt att laga mat, det tyckte jag inte ett tag. Då gjorde jag det bara för att jag skulle ha mat, men nu tycker jag att det är roligt.

Chatt: Dela dina tankar om ensamhet under coronakrisen

Ingrid • Man måste fokusera och vara tacksam och glad för allt man fortfarande kan göra - och det är mer än man tror : Att man kan se och höra(någorlunda) ,att man kan gå,röra sig lite,förstå vad som sägs,att man kan se att något är vackert, Att man har mat ,kläder och,husrum. Att det finns telefoner och datorer (Vi kan ju informera oss och hålla kontakt.)Att man kan lära sig något nytt. Att ensamhet också innebär frihet. Det finns massor av möjligheter.
Och: Som varande gammal måste man ju ha lärt sig att umgås med sig själv.

Pinnat inlägg

Stort tack alla ni som ville vara med och prata om ensamhet. Uppenbarligen var detta något som många hade många tankar och funderingar kring.

Nu stänger vi dock chatten för den här gången.

Vänliga hälsningar,
Per, SVT Örebro

Ava • En sak vill jag framhålla extra, eftersom det i alla sammanhang där ordet ’ensamhet’ förekommer, så läggs det till en generaliserande uppfattning om att ensamhet är ett tecken på det söndertjatade begreppet ’psykisk ohälsa’. Så är det inte, i allra övervägande fallen. Ta bort etiketten som sårar och förnedrar, och lägger skulden på den enskilde. Lägg skulden där den hör hemma, på anhöriga som aldrig hör av sig, på dåliga fd arbetskamrater som inte ens hälsar ute på stan, på samhället som gör det omöjligt att överleva för den som är utsatt (socialt och/eller ekonomiskt), på rättsväsende och polis som inte förmår hjälpa brottsoffren och stävja brottsligheten. Var noga med att respektera människors integritet, tänk också på att många tvingas att leva i ensamhet för att trygga sin överlevnad, medan andra faktiskt VILL vara ensamma. Meningar som ”du som är ensam, gör det, ring dit, gå till julbordet för ensamma” mm. gör mig lika ledsen varje gång jag ser det. Anledningarna till ensamhet är lika många som det finns individer. Döm aldrig, generalisera inte och raljera inte om ensamhet.

Inger • Det är svåra tider nu, var man ensam förut blir det värre nu. Själv har jag varken barn eller syskon så jag borde vara van. Men, det är jag inte, har flyttat till lägenhet efter att ha bott i hus. Det var inte bra. Skulle vara roligt att komma i kontakt med någon är 76 år

Anna • Tycker det är fantastiskt bra att ni belyser detta. Vilken fin intervju med Margareta!

Ensamhet som är ofrivillig kan verkligen orsaka ett stort och ibland rentav farligt lidande. Bra att få läsa och lära om positiva exempel, hur man kan göra och vad som kan hjälpa. Har ett par äldre ensamma grannar jag försöker höra av mig till. Men ibland känner man att det man själv kan göra inte räcker.

Ensam • Jag känner mig ensam trots att jag som är 50+, har jobb men saknar vänner och har inga syskon. Livet blir extra tungt i dessa pandemitider, men försöker ta en dag i taget och till slut kanske allt blir bättre än vad det var innan.

Henrik • Du som läser detta och känner dig ensam. Var inte rädd att sträcka ut en hand till någon! Det finns gott om bra människor där ute ❤️

Jan • Pandemin får gärna fortsätta. För oss som trivs utmärkt bra i vårt eget sällskap är det underbara tider.

Tack för att ni delar med er! Vi håller chatten öppen ett tag till för er som vill skriva om era tankar kring ensamhet under coronakrisen.

Isak • ❤️

Anna • Det finns ett tankefel i att tro att alla äldre borde kunna hitta vettiga utvägar ur isoleringen, träffa vänner och familj på ett säkert sätt till exempel. Många äldre har inte någon närstående eller vän inom gångavstånd, har ingen egen bil och kanske till och med barn och barnbarn på annan ort. Om avståndet till de människor som betyder mest kan mätas i mil istället för meter, hur mycket hjälper då handhygien och tankekraft?

Dagvård med social inriktning:

Många kommuner erbjuder dagvård till äldre som har ett litet socialt umgänge eller sviktande hälsa. På dagvården träffas man i grupp och gör saker tillsammans, till exempel att laga mat, läsa, spela spel eller promenera.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet