Förhållandena i husen i den lilla byn gör att kommunen klassat dem som obeboeliga. Foto: SVT

Ett år efter tillslaget – människohandeln fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan polisen slog till mot en by i skogarna utanför Kopparberg och avslöjade en av de största människohandelshärvorna i Sverige. Men trots att två personer dömts tror både polisen och kommunen att verksamheten fortsätter.

Utanför några av husen i den lilla byn står flera bilar parkerade. Färgen har släppt från fasaden och fönstren är trasiga. Husen är i så dåligt skick att kommunen klassar dem som obeboeliga.

– Fastigheterna är absolut inte godkända som fastigheter. Men grannarna har sett hur det kommer 20-25 personer ur de olika lägenheterna på morgonen innan de far ut på sina uppdrag, säger Ewa-Leena Johansson som är kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsbergs kommun.

Människohandel Örebro län

Verksamheten fortsätter

Efter polisens förra tillslag har två personer dömts till över fyra år i fängelse för människohandel. Men nu verkar det som att verksamheten fortsätter.

– Det som hände var att verksamheten upphörde ett tag men sen dess har det flyttat in nya personer och vi är oroliga att det tagits upp en liknande verksamhet, säger Ewa-Leena Johansson.

Även polisen har sett samma sak. De har besökt byn över 100 gånger det senaste året, samtidigt har polisen kunnat identifiera flera andra misstänkta fall av människohandel inom regionen.

– Det finns att göra med den här typen av ärenden. Det har gått så långt att vi har en väntelista på vilket ärende vi går in i, säger Tomas Johansson som är sektionschef på polisen.

Få fall leder till dom

Även om polisen misstänker att det pågår människohandel i flera fall är det svårt att leda i bevis. Även om utredning påbörjas är det få fall som leder till fällande dom.

– Tiggarna som sitter utanför butikerna är redskap och det är inte de vi vill komma åt utan det är nätverken bakom, säger Tomas Johansson.

Gemensam utredning

Kommunen har tillsammans med polisen, räddningstjänsten, Kronofogden och Skatteverket regelbundna träffar där man diskuterar hur man ska lösa problematiken.

– Det här är inte bara ett kommunalt problem utan det sprids över flera myndigheter som måste agera, säger Ewa-Leena Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel Örebro län

Mer i ämnet