Den lokala fackklubben i Örebro har sneglat på andra kommuner som redan jobbar med frågan. Partille kommun började till exempel 2022 med att satsa på utbildning både för chefer och medarbetare. Också Strängnäs kommun gör satsningar för att öka kunskapen.
Vilken betydelse har det att chefer får utbildning?
– Det är de som leder arbetet och som kan göra olika anpassningar som kan behövas när man inte riktigt mår bra, säger Emma Bernhult, ordförande för Vision Örebro.
Vision jobbar centralt med frågan. På årets kongress antogs två motioner om att satsa på ökad kunskap om klimakteriet. Vision ska bland annat ta fram ett nationellt informationsmaterial till lokalavdelningarna som stöd för förtroendevalda.
Vanligt med klimakteriebesvär
Cirka 70 procent av alla kvinnor mellan 47 och 56 år har klimakteriebesvär i form av värmevallningar och svettningar, enligt en svensk studie.
Kvinnor över 50 år är också överrepresenterade vad gäller sjukskrivningar, ofta kopplat till psykisk ohälsa.
– Klimakteriet kan vara en bidragande orsak till att man blir sjukskriven. Kan vi slussa medarbetare till att ta hjälp av vården så kan vi kanske förebygga någon sjukskrivning, säger Unni Livengård, HR-konsult på Örebro kommun.
Bryta stigma
Med satsningen hoppas både facket och Örebro kommun att klimakteriefrågan blir talbar på jobbet och att stigmatiseringen kan brytas.
Tanken är att skapa en utbildning på kommunens kompetens- och lärplattform. I ett första steg ska cheferna utbildas, därefter ska även medarbetarna involveras.
– Vi hoppas att det här kommer tas emot väl, säger Unni Livengård.