Under veckan har flera uppgifter kring missförhållanden på boendet Berggården framkommit. Något som NA var först att rapportera om. Berggården drivs på entreprenad av företaget Norlandia men ägs av Örebro kommun.
SVT har varit i kontakt med flera anställda, både tidigare och nuvarande, som larmar om en rad olika missförhållanden, som medicin som slängts i soporna, foton på de boendes underliv och matbrist.
– Min familj har sett mig gråta när jag kommit hem från jobbet, för att jag mår dåligt och känner mig hjälplös, säger en av de anställda.
Utmattad personal
Det talas om om en fysiskt och psykiskt påfrestande arbetsmiljö, där personalen går på knäna på grund av de långa arbetstiderna.
– Jag har jobbat 16 timmar i sträck utan att vila, säger en anställd, något som Norlandia å sin sida säger att man inte känner till.
Uppgifter om rasistisk jargong
Flera personer hävdar att det finns en rasistisk jargong:
– Flera i ledningen säger rakt ut ord som zigenare och n-ordet till personal, berättar en av de anställda.
Men Norlandia delar inte den bilden.
– Det låter helt osannolikt och om det hade inträffat skulle vi se mycket allvarligt på det, säger Torbjörn Carlbom, kommunkationschef på Norlandia.
SVT Örebro har sökt verksamhetschefen på Berggården, men utan resultat. Torbjörn Carlbom säger också att man beslutat att all kommunikation med media ska gå genom honom.
”Dyrt med mjölk”
Brist på matvaror och material som handskar och tvättlappar är några av de stora problemen på boendet, enligt flera personer SVT Örebro pratat med.
– Ledningen säger att det är dyrt med mjölk, säger en av de anställda och berättar att hen istället uppmanats att ge de gamla vatten med lite sirap i till flingorna.
Enligt personal som jobbar kvar på boendet, kvarstår problemen än idag.
– Vi har blivit tillsagda att återanvända handskar genom att spola av dem, säger en anställd.
Bilder på underliv
Både tidigare och nuvarande personal vittnar om att det har tagits bilder på de äldres underliv som sparats på personaltelefonen. Bilderna ska ha setts av flera kollegor då alla har tillgång till telefonerna.
– Bilderna finns kvar än idag, säger anställda på Berggården.