Foto: Montage SVT

Fler poliser än vanligt lämnar yrkeskåren

Uppdaterad
Publicerad

Polisyrket innebär ofta övertid, natt- och helgpass. Polisförbundet vittnar om många tvivlande medlemmar som inte vet hur länge de kommer orka med.

Sedan den stora omorganisationen förra året har fler poliser än vanligt lämnat yrket. I region Bergslagen som Örebro län tillhör har 51 poliser slutat det senaste halvåret, inklusive de som gått i ålderspension. Åtta av de som slutat har jobbat i Örebro län.

– Det är något fler som slutar än tidigare, vi vill naturligtvis dämpa den rörelsen men fortfarande har vi en väldigt låg personalrörlighet på personalsidan, säger Olov Augrell, HR-chef polisregion Bergslagen.

Krisen inom polisen

Hur bedömer du att personalen mår?

– Vi har en tät diskussion med berörda fackförbund, skyddsorganisationer och medarbetare. Ett grundproblem är att vi är något för få för det uppdrag vi har att klara av.

Hur påverkar det poliserna?

– Man får göra mer övertid till exempel och det är klart att det kan vara tufft ibland, säger Olov Augrell.

Oroande samtal dagligen

Det har den senaste tiden pratats om krisen inom polisen och högsta polisledningen skriver på sin hemsida att ”svensk polis befinner sig i ett allvarligt läge med vikande verksamhetsresultat, ett ansträngt operativt läge och en ansträngd arbetsmiljö”.

Läs mer: Slutade som polis efter 44 år

Det senare blir Ola Andersson, polisförbundets ordförande i polisområde Örebro län, påmind om ofta. Han berättar att medlemmar hör av sig dagligen – poliser som inte mår bra.

– Det är arbetsrelaterat, lönerelaterat, man känner att man inte räcker till, man vill väldigt mycket och man är väldigt lojal men man känner att nu orkar jag inte mer.

Dålig lön och arbetstider

Efter sex år som polis ligger snittlönen i landet på 27 800 kronor, för många av dem är det jobb kvällar, nätter och varannan helg.

Finns det en förståelse för att det kan vara slitigt att jobba varannan helg?

– Det kan absolut vara slitsamt och är vi fler så kan vi titta på en annan förläggning men vi har ett uppdrag och vi har en resurs och då får vi se till att försöka lösa det på bästa möjliga sätt dels ur verksamhetens perspektiv men även naturligtvis med hänsyn till medarbetaren, säger HR-chefen Olov Augrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet