”Det är deras livlina” – i klippet hör du Christer Johansson om vad Flextrafiken betyder för många. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Flextrafiken i Örebro läggs ner: ”Problem för våra äldre och funktionsnedsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Sexton organisationer kraftsamlar nu för en gemensam protest i centrala Örebro i helgen. Detta efter kommunens beslut att lägga ner Flextrafiken vid årsskiftet.

– De äldre blir sittande hemma, säger Christer Johansson, ordförande för organisationen DHR i Örebro.

Flextrafiken har funnits i någon form i  Örebro i många år. Bussarna har fasta hållplatser men inte fasta tider. Resenärerna ringer och bokar sin tur.

– Det är en mjuk linje, chaufförerna hjälper till att få ombord rollatorn och rullstolen, säger Christer Johansson vid DHR.

Inte kommunens ansvar

Örebro kommun tog nedläggningsbeslutet  2019. Enligt Ullis Sandberg (S), kommunalråd, är anledningen att Flextrafiken är en del av kollektivtrafiken som regionen ansvarar för.

Ullis Sandberg (S), kommunalråd Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

– Det har gjorts en skatteväxling så den del av skatten som medborgarna betalar för kollektivtrafiken är överförd till regionen, säger hon.

Pengarna till färdtjänsten

Kommunen sparar 4,5 miljoner kronor på nedläggningen och pengarna ska istället läggas på färdtjänsten.

– Alla som åker med Flextrafiken har inte färdtjänsttillstånd, säger Christer Johansson.

Få resande

Enligt Ullis Sandberg är det få som åker med Flextrafiken, något Christer Johansson menar beror på dålig marknadsföring från kommunen sida.

 – Det är vi som har informerat våra medlemmar att Flextrafiken finns, så ska det inte vara, säger han.

Manifestationen på lördag är utanför Rådhuset och arrangeras av en rad organisationer för äldre och för människor med funktionsnedsättningar. Förutom DHR kommer bland andra Neuro, PRO, Synskadades riksförbund, och Reumatikerförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.