Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Graner, generalsekreterare på Folkbildningsrådet, ser en dyster bild framför sig för folkhögskolorna i år. Foto: SVT

Folkbildningsrådet: ”Kommer försvinna över 3 000 platser”

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin för landets folkhögskolor kommer att att försämras kraftigt i år. Det menar Folkbildningsrådet blir konsekvensen när de extra statsbidragen till verksamheterna nu försvinner.

– Vi är naturligtvis inte nöjda med det här, säger Maria Graner, generalsekreterare.

Landets folkhögskolor går en dyster framtid till mötes. Och det här beror enligt Folkbildningsrådet främst på att regeringen nu inte väljer att förlänga det extra stöd som folkhögskolorna fått de senaste tre åren.

– Det var ett välkommet stöd eftersom grundbidraget som folkhögskolorna får varje år inte skrivits upp med inflationen och lärarlönerna som ju gått upp de senaste åren, säger Maria Graner.

Oro för framtiden

Många folkhögskolor hade enligt Folkbildningsrådet hoppats på fortsatt extra stöd i tuffa tider.

– Det här stödet har varit en lättnad för folkhögskolorna under pandemin. När nu det försvinner och det ordinarie anslaget inte skrivs upp, samtidigt som vi har den inflation vi har med elpriserna, så blir det tufft för många folkhögskolor.

Och det kommer bli en kraftig minskning av utbildningsplatser enligt Folkbildningsrådet.

Hör Maria Graner ge sin dystra bild i klippet

Så har det extra stödet sett ut som försvinner

Så här har de extra pengarna som tilldelats folkhögskolorna sett ut under pandemin.

2020: 102 miljoner för 2000 nya platser på höstterminen.

2021: 202 miljoner för 2000 platser för hela året + 170 miljoner för 1000 nya platser från höstterminen, dvs 372 miljoner för helåret.

2022: 402 miljoner för 4000 platser över hela året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.