Alva och de 20 andra barnen på föräldrakooperativet Slangbellan i Fellingsbro ska snart äta lunch. Förskolan har funnits i 20 år, och det är föräldrarna som driver det hela. Föräldrarna gör allt från att anställa personal till andra vardagssysslor.
-Det som vi har som krav är att man går in och jobbar i barngrupp en fredag 2-3 gånger om året, att man deltar i styrelsemöten och fixardagar. Så det är egentligen inte jättemycket som är obligatoriskt, säger Sahra Strandberg, vice ordförande Slangbellan.
Kommunen kräver ändring
Men nu har kooperativet stött på patrull. I den nya skollagen står det att varje fristående förskola ska vara öppen för alla barn. Slangbellan är en ekonomisk förening som kräver medlemsskap och därmed är den inte öppen för alla, anser Lindesbergs kommun.
– Vill man inte vara medlem i föreningen så kan man inte enligt deras stadgar få en plats där, och då tycker jag att det är skäl nog att ifrågasätta det och kräva en ändring, säger Arnold Bengtsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg.
– Alla barn är välkomna på vår förskola. Vi pratar gärna med föräldrar som känner att de inte kan bidra med jättemycket, men som kan delta på något sätt. Vi stänger ingen ute, det har jag inte hört har förekommit och det tror jag inte kommer hända, säger Sahra Strandberg.
Kan nekas bidrag
Det är inte bara på Slangbellan som föräldrar är oroliga. Fler kooperativ nekas kommunala bidrag om de inte slutar att kräva medlemsskap.
– Vi på FSO är otroligt oroade för den saken för det kommer i förlängningen innebära att föräldrakooperativen dör, säger Mimi von Troil, vd på Fria förskolors samverkansorganisation.
Är det så illa?
– Ja, konsekvensen av att man inte har några medlemmar blir att föreningen måste läggas ner och då försvinner dagiset för barnen, säger Mimi von Troil.
– Skulle någon vilja ha sina barn där men inte vara medlem i föreningen så tror jag inte att det fäller föreningen, säger Arnold Bengtsson.
– Det är klart att man blir arg och besviken om kommunen går emot oss. Vi sköter ju en del av deras verksamhet, och det hade vi hoppats att de skulle se som positivt.