Sveriges lärare är ett av fackförbunden som har ett sifferlöst avtal, det vill säga det inte finns en garanterad procent i avtalet som lönen ska höjas med. Tidigare år när inflationen var låg och övriga löneökningar låg på lägre nivå, kunde ett sifferlöst avtal ge bättre utfall än riktmärket.
Men i år blev det inte så. Genom att industrins riktmärke landade på 4,4 procent, en bit över vad många kommuner budgeterat för, så innebar det i Karlskoga kommun att de pengar som avsatts för löneökningar till största delen gick till Kommunals medlemmar som enligt sitt avtal ska ha 4,4 procent. Lärarna erbjöds en löneökning på omkring två procent.
Det här gjorde att fackförbunden för lärare och rektorer för en månad sedan lämnade löneöverläggningarna.
Vill säkra ekonomin 2024
Nu har kommunen kommit fram till att medarbetare med sifferlösa avtal ska få ett engångsbelopp på 5 000 kronor istället.
Något som inte föll i god jord hos lärarna.
– Hade man lagt det här på lön så hade vi hamnat bättre inför nästa år, men nu väljer kommunen en engångssumma. Karlskoga kommun har pengar och ändå lägger man sig i bottenskiktet. Jag skulle vilja att man uppvärderar de 2, 2 procenten så att vi närmar oss märket, säger Charlie Jarl, ordförande i Sveriges lärare i Karlskoga.
Men upplägget försvaras av Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.
– Vi förstår att många har det tufft idag. Därför vill vi, i kraft av vår goda ekonomi, hjälpa till på det sätt vi kan, utan att förstöra förutsättningarna för 2024. Då har vi landat i en lönekompensation som kostar skattekollektivet ungefär åtta miljoner kronor, säger Tony Ring (M).
Hör mer i klippet.