Margareta Borg, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Örebro kommun. Foto: SVT

Efter rektorsavhoppet – förvaltningschefen: ”Hon har fått förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Vivallaskolans rektor Åsa Fahlström menar att hon saknar förutsättningar och har därför sagt upp sig. Men förvaltningschefen Margareta Borg håller inte med.

– Jag tänker att hon fått det.

Vivallaskolans rektor Åsa Fahlström har sagt upp sig, vilket NA var först med att berätta. Hon har inte berättat själv varför hon säger upp sig, men enligt Barn- och utbildningsförvaltningens chef, Margareta Borg, beror det på att Åsa Fahlström anser att hon saknar förutsättningar för att få eleverna att nå bra resultat.

Vivallaskolan har, enligt Margareta Borg, för låg måluppfyllelse, ingen studiero och problem med att få eleverna att efterleva ordningsregler.

Vivallaskolan

– Att vara rektor på Vivallaskolan är ett av Sveriges svåraste rektorsuppdrag. Och att man byter uppdrag som rektor i Örebro kommun får vi ha förståelse för, säger Margareta Borg.

”Fått bra förutsättningar”

Margareta Borg håller däremot inte med om att Vivallaskolan har dåliga förutsättningar.

– Ekonomiskt har de en tilldelning som är högre än andra skolor, så där finns förutsättningar. Dessutom stöttar Skolverket i ett projekt som fortfarande pågår, så där har vi också gett förutsättningar från förvaltningen.

Dessutom har förvaltningen stöttat lärarna i deras uppdrag genom att sätta in specialpedagoger med spetskompetens, menar Borg. Man har även stöttat ledningsarbetet och hjälpt till med prioriteringar, fortsätter hon.

– Jag tänker att hon har fått tillräckliga förutsättningar. Att hon inte har fått det är hennes bedömning.

Även lärare har sagt upp sig

Enligt NA har även flera lärare sagt upp sig och därför är sju lärartjänster nu vakanta. Margareta Borg säger att hon inte har någon detaljkunskap om det.

– Vi har vakanser, men det har vi på andra skolor också.

Men om sju lärare nu sagt upp sig borde väl det ha nått dig?

– Jag har hört att lärare har sagt upp sig under några veckor. Men vi har en tanke om att rekrytera nya lärare som förstelärare, så att de får ett lönepåslag.

Krävs lönepåslag för att kunna rekrytera ny personal?

– Nej, jag tror inte att lönepåslaget gör att vi får lärare till Vivallaskolan. Vi gjorde samma sak när vi rekryterade förskolelärare till Vivalla, men det gav inga resultat. Lärare vill ha förutsättningar för att kunna utföra sitt uppdrag på ett bra sätt.

Varför gör ni det då? 

- Naturligtvis kan det vara bidragande, men det är inte avgörande. Det handlar om att vi vill ta till alla insatser för att få kompetenta lärare.

Slutligen betonar Margareta Borg att hon har gott hopp om Vivallaskolan.

– Vi har engagerade lärare som vi tror på, vi tror på skolan och att stöden som vi sätter in ger resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vivallaskolan

Mer i ämnet