SVT:s sammanställning visar att det inom tio år kommer att byggas på mark som först måste saneras, i landets 15 största kommuner.
Bara i de över 40 stora projekt som kommunerna nämner i SVT:s enkät och på sina hemsidor handlar det om långt över 50 000 bostäder och hundratusentals kvadratmeter för kontor och butiker.
Industriområden blir centrala kvarter
Framförallt kommer det att byggas på gamla industriområden som när städerna växer hamnat i mycket attraktiva områden.
– Det som förut var ytterkanten av staden är idag i ett mer centralt läge. Så man vill ju bygga bostäder där, säger Ulrika Sandberg (S), kommunalråd i Örebro.
Flera stora projekt är på gång i kommunen. Just nu förvandlas den tidigare gasverkstomten. På sikt kommer industriområden, platsen där SJ:s centralverkstäder funnits och en stor tomt där stadens pappersbruk legat, att bli nya bostadsområden.
Tror på mer sanering
Kostnaderna för att sanera marken är ofta mycket stora. De företag som en gång förorenade jorden finns sällan kvar och kan betala för sig. Men tack vare att marken stigit kraftigt i värde går det ändå att få lönsamhet i byggprojekten. Många privata företag är intresserade av att bygga.
– Det här är en trend som har funnits i kanske 25 år när det gäller Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu funkar det även i mindre kommuner, säger Joakim Persson, strateg för förorenade områden i Eskilstuna kommun.
Just nu är marknaden för bostadsrätter på väg att bromsa in. Men det finns ändå en tro på att förorenad mark i de större kommunerna kommer att fortsätta saneras för att nya bostäder ska kunna byggas.
– I Örebro – absolut. Jag ser inget som pekar på att vi kommer att sluta växa, säger kommunalrådet Ulrika Sandberg (S).