Foto: Monika Bruhn/SVT

Han vill att fler ska äta insekter

Uppdaterad
Publicerad

Bilarver, syrsor och tusentals andra insekter äts i andra delar av världen. Än så länge är det inte tillåtet i Sverige. En som hoppas på förändring är Ola Albrektsson, som studerar måltidsekologi på Örebro universitet.

– Vi måste förändra vårt beteende och det vi äter, säger Ola Albrektsson.

Nötkött är det enskilda livsmedel som har högst klimatutsläpp och dagens konsumtion är ohållbar i längden, enligt forskare. Insekter släpper ut ungefär tio gånger mindre växthusgaser än nötkött.

Knäckebröd av ovanligt mjöl

Ola Albrektsson fick upp ögonen för insekter som mat när han läste en tidningsartikel om det för flera år sedan. Han var då redan kock och när han började Måltidsekologprogrammet i Örebro tog han med sig idén. Och nu har han tagit fram knäckebröd på insektsmjöl.

På torsdagen stod han i en matbutik i Örebro tillsammans med tre andra personer från Örebro universitet. Samtliga jobbar på olika sätt med att få in de små krypen i våra tankar om vad som är mat.

– Två miljarder människor har insekter i sin kost, varför ska inte vi kunna ha det? Och med insekter på menyn kan man skapa helt nya matkombinationer och uppdatera det gastronomiska köket, säger han.

Vill se närproducerade insekter

Han tänker sig en framtid där biffar och färs är gjorda på insekter och att uppfödningen ska vara närproducerad.

– De är inte så kräsna på foder och tanken är att de ska kunna äta matsvinn från livsmedelsbutiker och de ska bara äta från växtriket, säger Ola.

Men vad tycker de som smakat det här?

– Det är blandade reaktioner. En del är äcklade och en del är fascinerade. Smaken beskrivs lite olika, en del tycker det smakar lite som popcorn, det finns också en viss nötighet och syra i smaken.  Jag tror att det handlar om att folk ska vänja sig och det är därför vi åker ut till en matbutik idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.