Småföretag, sökte krisstöd under pandemi. Men många gick i konkurs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åsa Grek beskriva hur krisstödet var tänkt och vika lärdomar man kan dra i klippet. Foto: SVT

Här är statliga bidraget som sänkte många småföretag

Publicerad

Det statliga stödet för korttidsarbete under pandemin skulle få företag att överleva. Men forskning vid Högskolan i Dalarna pekar på att krångliga processer att få stödet istället blev dödsstöten för många företag.

Åsa Grek är doktorand i mikrodataanalys och har analyserat effekterna av korttidsstödet.

Hör hur stödet var tänkt att fungera och vilka lärdomar man kan dra i klippet ovan.

Därför drabbades företagen olika av korttidsarbete

Det fanns faktorer som gjorde att de allra minsta företagen i Sverige hade lägre överlevnadsgrad än de större som sökte stöd, enligt Åsa Grek.

– Det var ett ganska avancerat ansökningsformulär, vilket gjorde att de minsta företagen inte hade resurser eller kompetensen att fylla i de här ansökningarna. Sedan tog det lång tid innan pengarna delades ut under första ansökningsprocessen. Större företag har troligtvis större kompetens och personal som kan sitta ner och genomföra de här processerna, menar hon.

Marginalerna små redan innan krisstödet

Resultaten visar att de mindre företag som inte ansökte om stöd, inte heller gick i konkurs i samma utsträckning, som företagen som fick stöd.

– En förklaring kan vara att det som sökte stödet redan hade kniven mot strupen redan innan pandemin, säger Åsa Grek.

Utfallet liknar det som blev för många företag som ansökte om uppskov på sina skatter, där inte minst mindre företag gått i konkurs då man inte haft råd att betala tillbaka pengarna.

MER OM STÖDET

75 000 företag i Sverige beviljades under 2020 och 2021 stödet för korttidsarbete. Cirka 580 000 anställda var i korttidsarbete under någon period 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.