Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män. Har du mått dåligt av stress? Foto: TT

Chatt: Har du mått dåligt av stress?

Publicerad

Psykisk ohälsa står i dag för över hälften av alla längre sjukfall och vanligast är sjukfall som är kopplade till stress.

Har du mått dåligt av stress? Varför har det blivit så, tror du, och hur har det påverkat dig?

Det finns i dag kunskap om hur man kan förebygga sjukskrivningar kopplade till stress, men ändå ökar antalet som drabbas.

Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män. I år har en ny toppnotering nåtts, enligt Försäkringskassan, och värst drabbade är mammor i åldern 30–39 år.

Sjukfrånvaron är högre för föräldrar som har barn i förskole- och lågstadieåldern.

Har du mått dåligt av stress?

Em • Ja, blev mobbad av min fd chef som skapade en olidlig psykisk stress. Några fd kollegor glider runt och gör inte sitt jobb , andra sliter ut sig.

Pinnat inlägg

Kunskapen om stress och stressrelaterade sjukdomar ökar för varje år som går – samtidigt sjukskrivs allt fler för stress och psykisk ohälsa. Har du mått dåligt av stress? Vad har hjälpt dig? Har du fått hjälp av din arbetsgivare och i så fall på vilket sätt? Dela gärna med dig i chatten!

Maria • Jag blir stressad och mår dåligt av att hela tiden stångas med vården.... och stå i dessa förbaskade köer, träffa vårdpersonal som bagatelliserar och sedan när man väl får hjälp så visar det sig att mina besvär faktiskt berodde på något och INTE bara var inbillning...

Nina • Ja, jag blev utsatt för utfrysning och mobbning på en arbetsplats i Stockholm. Det va på ett äldreboende. Även chefer utsatte mig. Det gick så långt så att jag började skära mig på kroppen, vilket har resulterat i att jag har över 300 ärr. Jag har dessutom gjort flera självmordsförsök. Arbetsgivaren ser sig inte ansvariga till detta, trots att jag påbörjade det destruktiva beteendet efter att jag börjat arbeta där. Så länge inte vuxna människor slutar mobba så kommer inte heller barn sluta mobba. Barn tar efter de vuxna. Mobbarna ser inga problem i sina handlingar, det är dags att det blir större konsekvenser för mobbarna och arbetsgivarna. Tack! Vänligen Nina

Alli • Jag tycker att det är dumt att Kommunal gått så hårt ut med att alla måste kunna jobba 100%. Jag tycker att vårdyrket är för tufft för att orka jobba 100% men jag KAN jobba 100% om jag får jobba med något annat också. Men som det är nu får man inte jobba om man inte kan tänka sig 100%.

Alice • För mig handlar det om förväntningar man har på sig och på jobbet. Tror det var enklare tidigare då man jobbade för sin lön och förväntade sig inte mycket mer av det. Det där med utvecklingsmöjligheter, arbetsglädje, hälsoföretag, ...är tycker jag typiskt företag/myndighetsvärld med underbetalda medarbetare, där högpresterande är ett krav men belönas sällan. Så fel förväntningar på ett jobb och på sig själv, plus hög ambitionsnivå gör att man till slut kan må dåligt. HR hjälper tyvärr inte en skit, förresten, då de skickar dubbla signaler hela tiden.

Ö • Hur mycket pengar läggs det på att komma tillrätta med stress och utbrändhet i arbetslivet på riktigt, med vetenskapliga, evidensbaserade metoder, och hur mycket kostar det att finansiera bluffkonsulter med löjeväckande och dyra föreläsningar som inte har någon som helst hälsofrämjande effekt???
Jag bara undrar…

Bli inte stressad! • Det finns ingen hjälp att få!

Vårdcentralsläkarna agerar som om de skulle jobba vid ett löpande band! • Patientkontakten har blivit minimal på vårdcentralerna, läkarna har inte tid att prata med sina patienter. De skriver ut mediciner som om de personligen skulle få någon slags bonus från läkemedelsföretagen. De informerar inte om vad läkemedlen har för effekt, biverkningar eller vad de kostar. Patientbemötandet är under all kritik. Den s k vården gagnar varken vårdpersonalen eller de vårdbehövande. Kanske det är fel på hela organisationen, regionens sätt att bedriva vård har stora utmaningar och förbättringspotential.

B • Det är avgörande att belysa vikten av ledare som är lyhörda, inkännande och har en genuin förståelse för empati. Inom offentlig sektor verkar ledarskap dock ofta kopplas till egenskaper som "stark, modig och tydlig", vilket riskerar att locka individer som prioriterar chefskap framför verkligt ledarskap.

Forskning visar gång på gång att chefens ledarskapsstil har en direkt inverkan på hur medarbetare mår och upplever sin arbetsmiljö, särskilt i relation till stress. Trots detta väljer många arbetsgivare och HR att bortse från dessa insikter och skyller istället på andra faktorer.

Ledarpositioner lockar dessutom ofta personer som drivs av makt, vilket kan medföra att olämpliga personlighetsdrag får fäste. Detta är något som måste tas på allvar i i rekrytering. Utmaningen ligger i att dessa individer ofta framstår som charmiga, karismatiska och övertygande, vilket gör det svårt att identifiera dem i tid.

Omtanke för alla medmänniskor • Arbete kan orsaka stress,även mycket annat,arbetslöshet,vara sjukpensionär,ekonomi,ensamhet,ja ”livet”.Jag tror stress kan leda till ohälsa både psykiskt och fysiskt.Inre stress,yttre stress.Kan bli ond cirkel.Ta hand om varandra.Ensam är inte stark.

Före och efter covid... • Jag upplevde mig själv mer stresstålig innan covid. Det viruset gick liksom aldrig ur en helt och hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.