SVT:s reporter på en äng pratar i telefon och har en bunt lupiner som han rensat från naturreservatet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns fler invasiva arter än lupin och kanadensisk gullris – men Örebro kommun har valt att smalna av vilka växter de vill ha hjälp att handskas med. Foto: SVT

Här letar reportern efter invasiva arter vid Oset i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Fler behöver bidra i bekämpningen av invasiva arter, åtminstone om man frågar Örebro kommun. De försöker nu locka fler att engagera sig för att rensa bort lupiner och kanadensisk gullris – genom att ge invånarna ersättning.

Om ett par veckor kan man registrera sig via en app där man kan anmäla intresse för att rensa upp invasiva arter från kommunens naturreservat, och få en liten summa för besväret.

– Den 3 juni sätter vi igång appen. Det kommer också mer information på kommunens hemsida, säger Therese Aremyr, kommunekolog i Örebro.

Ersättningen ska förhoppningsvis motivera fler att ge sig ut och hjälpa till. Först gäller det att hitta växten och då skicka en bild via appen. Sedan kommer ett godkännande tillbaka om att växten kan tas bort, och när man är klar skickar man en ny bild och får då några kronor per kvadratmeter.

Tidigt på säsongen

Lupinerna har inte slagit ut än. Det gör dem lite svårare att identifiera, men lättare att rensa bort genom att man helt enkelt rycker plantan ur jorden.

När blommorna slagit ut är det viktigt att inte sprida ut fröerna i luften och att göra sig av med växten på en återvinningscentral.

– Det bästa är att få med rötterna och kanske gräva upp den. Samtidigt blir växten svagare och svagare för varje gång den blir avryckt så här, säger Therese Aremyr.

Mellersta Sveriges värsta invasiva arter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.