två personer ute och går vid Örebro universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den nya kartan fungerar – som ska få fler studenter och anställda vid Örebro universitet att ha möten utomhus. Följ med på en av sträckorna ute i naturen. Foto: SVT

Här testar SVT ny karta för gåmöten – som Örebro universitet har tagit fram

Publicerad

Möten kan man som bekant ha på olika sätt, digitalt framför en skärm eller inomhus runt ett bord.

Nu har Örebro universitet tagit fram en ny karta över olika sträckor ute i naturen för att fler ska välja gåmöten utomhus.

Det är inte långt till vacker natur från Örebro universitet, och förhoppningen med den nya kartan är att fler ska använda den för att ta sig ut för allt ifrån sammanträden till undervisning och samtal – året runt.

– Vid ett gåmöte får du dagsljus, frisk luft och rörelse, säger Anna-Eva Olsson, projektsamordnare på Örebro universitet.

Tankarna på att underlätta för studenter och anställda att ha gående möten och grupparbeten utomhus har funnits i flera år, inte minst sedan coronapandemin väckte ett akut behov av utomhusmöten.

Olika långa sträckor på kartan för gåmöten

Fem sträckor, på mellan 800 meter och 3 600 meter, finns utritade på den nya kartan. Alla har testats för att se hur långa möten de passar för, och tar allt mellan tio och 45 minuter i promenadtakt.

– Några slingor är lite kortare och på hårt underlag utan speciellt stora nivåskillnader. Några andra är lite mer utmanande. De leder dig ut på våra fina omgivningar med kolonilotter, betesmark, skog och motionsspår, säger Anna-Eva Olsson.

Tanken är också att den nya kartan ska göra det lättare att hitta i området för de tusentals personer som varje år kommer som nya studenter eller anställda till campus i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.