Barn i färgglada kläder står framför en disk i en matservering i Kumla, medan en vuxen i svart kläder arbetar med en receptmaskin, med en stor ugnsform med gratäng i fokus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När vi lagat maten så väger vi helheten” – följ med in i skolköket i Kumla och se hur man jobbar med att väga all mat som tillagats. Foto: SVT

Här väger köket all mat – stor mätning om matsvinn i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Kumla kommun genomför just nu en omfattande mätning av maten i skolor, förskolor och på äldreboenden. Insatsen ska hjälpa kommunen ta fram nya åtgärder för hur svinnet i matsalarna ska minska.

Under mätningen vägs all mat som serveras och den mat som blir över efter måltiderna, genom att mäta olika typer av matsvinn.

– De här slutsatserna kommer vi sedan att sammanställa till någon sorts handlingsplan, det vill säga vad kan vi göra av den här informationen, säger Lars-Gustav Stål, måltidschef.

Starta klippet i spelaren för att se hur mätningen av matsvinnet ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.