Johan Cedermark har begärt att få betalt för nästan 700 timmar fler än vad som rapporterats in, enligt utredningen. Foto: SVT

Konsulten på Trainstation fick drygt en halv miljon i arvode – trots att underlag saknades

Uppdaterad
Publicerad

Konsulten Johan Cedermark har fakturerat kommunen och fått betalt för betydligt fler arbetade timmar än vad det finns underlag för. Det visar den utredning som kommundirektören initierade om Trainstation.

Den externa redovisningsbyrån som gjort utredningen har jämfört antalet arbetade timmar som Johan Cedermark har begärt att få betalt för med den tidrapportering som samtidigt ska göras till kommunen.

Enligt redovisningsbyrån ska antalet registrerade timmar stämma överens med det antal timmar som står på fakturorna. Men – att matcha fakturorna mot tidrapporteringen har varit svårt.

SVT granskar Trainstation

Skillnad på nästan 700 timmar

Enligt utredningen har Johan Cedermark begärt att få betalt för 4 198 arbetade timmar, trots att endast 3 508 timmar tidrapporterats in – en skillnad på 690 timmar.

Eftersom Cedermark haft ett konsultarvode på 950 kronor per timme har kommunen därmed betalat ut 655 500 kronor, trots att underlag i tidrapporteringen saknats.

För vissa nedlagda timmar saknas underlag helt, enligt utredningen. Därmed finns inte heller något som styrker hur många timmar som konsulten faktiskt lagt ned.

”Olika instruktioner”

– Jag kan inte svara på exakta timmar så här på stående fot, men jag har varit inblandad i tre olika uppdrag, där det funnits olika instruktioner om hur jag ska tidrapportera de olika uppdragen, och alla har inte varit kopplade till samma tidrapporteringssystem. Det har bara två av dem varit, säger Johan Cedermark.

Johan Cedermark säger att han följt instruktionerna kring hur han ska tidrapportera. Han menar att det skulle kunna röra sig om en brist hos kommunen, som har lett till att de fakturerade och rapporterade timmarna inte stämmer överens.

Cedermark har enligt utredningen dessutom fått betalt för 81 timmar under en tidsperiod då han inte hade något avtal med kommunen.

SVT har vid upprepade tillfällen försökt nå tjänstemän på Örebro kommun för en kommentar, men utan resultat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Signaler om att det funnits brister i kontrollen av ekonomin ledde vidare till tusentals handlingar och ett 20-tal källor. Här förklarar reportrarna Philip Naskret och Leonora Toplica varför de granskat Trainstation. Foto: SVT

Det här är Trainstation

Trainstation öppnade i Vivalla 2018, som en fysisk mötesplats där den traditionella fritidsgården kombinerades med digitalt skapande, för att ge ungdomar möjlighet att utforska och testa olika digitala plattformar. Där kan man med hjälp av modern utrustning och digitala handledare till exempel spela in Youtubefilm, programmera spel eller designa klädesplagg. Med hjälp av en buss utrustad med digital teknik arbetar man även med uppsökande verksamhet.

I dag är Trainstation öppet för alla åldrar. Bland annat har lärare i Örebro arbetat i Trainstations labb i Vivalla, för att ta fram nya arbetsmetoder i skolan.

Bakom Trainstation står bland andra Örebro kommun, det kommunala fastighetsbolaget Västerporten och Örebrobostäder, Öbo.

Konceptet finns numera även i Karlskoga och i Jordbro, i Haninge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Trainstation

Mer i ämnet