En delad bild som visar två scener. Till vänster ses en vårdare interagera med en äldre person som sitter i rullstol. Till höger syns en man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill öka tryggheten”. Se verksamhetschef Muamer Sepic berätta om varför kommunen begär utdrag. Foto: SVT/TT

Hemtjänsten i Örebro begär utdrag ur belastningsregistret – trots saknat lagstöd

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget lagstöd för en kommun att kräva utdrag ur polisens belastningsregister vid nyanställningar inom hemtjänsten. Men Örebro kommun väljer trots det att begära utdrag vid anställning.

Hör verksamhetschef Muamer Sepic i klippet ovan om varför Örebro kommun väljer att kräva utdrag.

Hur kommuner tolkar regelverket skiljer sig åt. SVT har tidigare rapporterat om en hemtjänstanställd i Nora som nu misstänks för stöld från en vårdtagare. Hon fick jobb i Nora kommun trots att hon tidigare dömts för stöld från en vårdtagare i en annan kommun.

Enklare kräva utdrag med lagstöd

Nu utreds om lagstödet för registerkontroll ska utökas. Vilket kan innebära att hemtjänsten får utökade möjligheter att kräva utdrag.

Sahra Strandberg vid bemanningsenheten inom vård och omsorg i Örebro menar att ett lagstöd för att kunna kräva att arbetssökande visar upp ett utdrag ur polisens belastningsregister skulle underlätta mycket. Även om kommunen i praktiken redan begär detta idag.

Standardisering önskvärd

– Men utan lagstöd är det mycket krångligare, då måste ju vi sätta gränsen själva för vad som är tillräckligt förtroendeingivande.

Hon efterlyser en standardisering av vilka brott man ska beakta.

– Det är klart att grova våldsbrott och sexualbrott diskvalificerar sökande, men vad gäller till exempel ringa narkotikabrott eller andra typer av brott kan det vara svårt att bedöma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.