• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Hittade 100.000 kronor i secondhand-kläder

Uppdaterad
Publicerad

En secondhand-butik i Örebro hittade en stor summa pengar i donerade kläder. Nu arbetar polisen med att spåra ägarna.

Förra veckan hände någonting mycket oväntat i en av Örebros second-handbutiker. Några frivilligarbetare gick igenom saker som nyligen lämnats in av olika personer. Ur fickorna i ett par klädesplagg trillade plötsligt nästan 100.000 kronor ner på golvet.

”Otroligt att folk är så ärliga”

Efter att frivilliga och anställda diskuterat ett tag bestämde de sig för att kontakta polisen. Där säger man sig aldrig ha fått in en så stor summa tidigare.

– Vi får in ganska mycket pengar som folk hittar men aldrig så här mycket på en gång, säger Sara Rupla, administratör på hittegods-avdelningen vid Örebropolisen. Det är helt otroligt att folk är så ärliga och kommer till oss, så det är en eloge till den här secondhand-butiken.

Måste kunna detaljbeskriva

Med tanke på att det är så mycket olika fingeravtryck på både pengar och kläder är det omöjligt att fastställa ifrån vem de ursprungligen kommer. Nu väntar polisen på att den rätta ägaren ska göra en förlustanmälan.

Hur gör ni för att inte pengarna ska hamna i händerna på fel person ?

– De kom in på ett speciellt sätt, så man måste kunna beskriva i detalj hur de låg, var de låg, vilka kläder det handlar om och vad det är för märke på dem, säger Sara Rupla.

Om ingen hör av sig gäller samma regler som för allt hittegods. När tre månader har gått utan att den rätta ägaren har identifierats blir det andrahandsbutiken som får pengarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.