Att isoleras hemma utan kontakt med vare sig arbetskamrater eller övrig omgivning innebär för vissa att man tillbringar dygnets alla timmar tillsammans med någon som är våldsam. Samtidigt uppstår det, i den ovanliga situation samhället nu befinner sig i, ytterligare faktorer som kan innebära ett ökat våld och i värsta fall livsfara för de som nu måste vara hemma med sina förövare.
”Isolering är en sårbarhetsfaktor”
– Vi vet att isolering är en sårbarhetsfaktor eftersom många förövare försöker isolera de utsatta och här gör ju samhället det till viss del åt dem. Andra riskfaktorer är exempelvis ekonomisk utsatthet. I dag kan vi se att arbetslösheten också verkar öka i samhället, så det måste man också ta höjd för, eftersom det gör de utsatta ännu mer utsatta om de till exempel inte har ett arbete att gå till, säger Susanne Strand.
Forskar på våld i nära relation
Hon forskar, bland annat, kring våld i nära relation vid Örebro universitet och Swinburne University of Technology i Melbourne, Australien. Enligt henne är de som lever med en våldsam partner extra utsatta nu och det är troligt att antalet som söker hjälp hos kvinnojourer och anmäler till polisen kommer att öka efter isoleringen.
– Jag tror, tyvärr, att det är så att våldet ökar just nu, säger hon.
Hör Susanne Strand berätta mer i klippet ovan.
Fakta
Så många anmälningar om brott i nära relation gjordes 2019
I polisregion Bergslagen, där Örebro län, Dalarna och Värmland ingår, gjordes totalt 1 086 anmälningar där brottet begåtts av en närstående som man har en parrelation med under förra året.
Här är sammanställningen över respektive brott som här ingår i sammanställningen brott i nära relation.
Misshandel, inklusive grov, ej med dödlig utgång, mot kvinna 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 715
Misshandel, inklusive grov, ej med dödlig utgång, mot man 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 133
Grov fridskränkning mot kvinna 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 6
Grov fridskränkning mot man 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 6
Våldtäkt, inklusive grov, mot kvinna 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 85
Våldtäkt, inklusive grov, mot man 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 3
Oaktsam våldtäkt mot kvinna 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 3
Oaktsam våldtäkt mot man 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 0
Grov kvinnofridskränkning: 135
Är du i behov av hjälp eller stöd?
Örebro kommun – Centrum mot våld i nära relation
Centrum mot våld i nära relation finns för dig som är över 18 år, bor i Örebro och som är eller har varit utsatt för våld eller hot om våld av närstående. Våldet kan innebära att du är kontrollerad, kränkt, hotad eller utsatt för fysiskt våld. Vi vänder oss även till dig som använder våld i en nära relation eller är rädd för att du kommer göra det.
Deras hemsida hittar du här.
Kvinnohuset i Örebro
Kvinnohuset i Örebro erbjuder professionell hjälp och en fristad åt våldsutsatta kvinnor och barn. Vi är en ideell förening med en mångårig erfarenhet av misshandelsrelationer.
Deras hemsida hittar du här.
Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors
Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors arbetar mot mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn. Vi driver ett skyddat boende, öppen stödverksamhet och informationsspridning inom vårt område. Verksamheten vänder sig till alla som definierar sig som tjejer och kvinnor.
Deras hemsida hittar du här.
Tjejjouren Cilla Karlskoga
Med oss kan du chatta om vad du vill. Vi har tystnadslöfte och du kan vara helt anonym. När du chattar med oss ser vi inte vem du är eller vad du heter. Vi sparar inte samtalet vi haft och inte heller IP-nummer eller liknande.
Deras hemsida hittar du här.
Tjejjouren i Örebro
På vår hemsida kan du enkelt komma i kontakt med oss oavsett vad det gäller. Vi svarar på dina frågor, stöttar och lyssnar på dig. Du behöver inte berätta vem du är och vi har tystnadslöfte.
Deras hemsida hittar du här.
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Observera att det inte går att skicka SMS till Kvinnofridslinjen. Vid akuta händelser, ring 112.
Deras hemsida hittar du här.