Bilden är iscensatt. Foto: Anders Wiklund/TT

Kvinnojourerna i länet förbereder sig för ökat tryck

Uppdaterad
Publicerad

När samhället isoleras, så isoleras även våldsutsatta kvinnor tillsammans med sina förövare. I och med det påverkas även kontakten mellan kvinnorna och det stöd som finns i samhället, vilket märkts av på länets kvinnojourer.

På Kvinnohuset i Örebro ser man en viss minskning av både samtalsstöd och boendeplaceringar den senaste tiden.

– Jag tänker att det beror på den isolering som är just nu. Då isoleras även kvinnorna från kontakt med oss, säger Josefine Guldbrand, verksamhetschef på Kvinnohuset.

Coronaviruset i Örebro län

I och med coronaviruset har även stödet till viss del påverkats.

– Vi har samtalsstöd via telefon i större utsträckning än normalt. När man träffas skapas en viktig relation till kvinnorna, och om det behövs ett sådant möte löser vi självklart det, säger Josefine Guldbrand.

Beredda på ett ökat tryck

Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, driver på uppdrag av regeringen den nationella Kvinnofridslinjen, dit man också kan vända sig om man är utsatt. De har inte märkt av någon förändring i antalet samtal de får, men de är beredda på att det kan ändras.

– Om man är isolerad kan det vara svårare att ta kontakt, så vi är beredda på ett ökat tryck när isoleringen är över, säger Ylva Porsklev, presstalesperson på NCK.

Ökad oro bland unga

Tjejjouren Cilla i Karlskoga har nyligen börjat erbjuda stödsamtal, något som var planerat men som kom lägligt just nu menar Angelica Gustavsson som är verksamhetschef på Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors.

– Det är viktigt att vi finns när kontakter med andra vuxna försvinner, som till exempel i skolan, säger hon.

På Örebro tjejjour har man märkt av att det finns en oro och ett behov av att prata om smittspridningen.

– Vi kan se att antalet chattar i mars ökat både i jämförelse med tidigare månader i år, och även i jämförelse med mars förra året. Att vi finns där och stöttar i dessa tider av oro känns väldigt viktigt, skriver Veronica Bäcklin, samordnare på Örebro Tjejour i ett mejl.

I klippet ger Susanne Strand, forskare i kriminologi, tips till den som är utsatt för våld i nära relation.

Så många anmälningar om brott i nära relation gjordes 2019

I polisregion Bergslagen, där Örebro län, Dalarna och Värmland ingår, gjordes totalt 1 086 anmälningar där brottet begåtts av en närstående som man har en parrelation med under förra året.

Här är sammanställningen över respektive brott som här ingår i sammanställningen brott i nära relation.

Misshandel, inklusive grov, ej med dödlig utgång, mot kvinna 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 715

Misshandel, inklusive grov, ej med dödlig utgång, mot man 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 133

Grov fridskränkning mot kvinna 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 6

Grov fridskränkning mot man 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 6

Våldtäkt, inklusive grov, mot kvinna 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 85

Våldtäkt, inklusive grov, mot man 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 3

Oaktsam våldtäkt mot kvinna 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 3

Oaktsam våldtäkt mot man 18 år eller äldre – Närstående genom parrelation: 0

Grov kvinnofridskränkning: 135

Är du i behov av hjälp eller stöd?

Örebro kommun – Centrum mot våld i nära relation

Centrum mot våld i nära relation finns för dig som är över 18 år, bor i Örebro och som är eller har varit utsatt för våld eller hot om våld av närstående. Våldet kan innebära att du är kontrollerad, kränkt, hotad eller utsatt för fysiskt våld. Vi vänder oss även till dig som använder våld i en nära relation eller är rädd för att du kommer göra det.

Deras hemsida hittar du här.

Kvinnohuset i Örebro

Kvinnohuset i Örebro erbjuder professionell hjälp och en fristad åt våldsutsatta kvinnor och barn. Vi är en ideell förening med en mångårig erfarenhet av misshandelsrelationer.

Deras hemsida hittar du här.

Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors

Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors arbetar mot mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn. Vi driver ett skyddat boende, öppen stödverksamhet och informationsspridning inom vårt område. Verksamheten vänder sig till alla som definierar sig som tjejer och kvinnor.

Deras hemsida hittar du här.

Tjejjouren Cilla Karlskoga

Med oss kan du chatta om vad du vill. Vi har tystnadslöfte och du kan vara helt anonym. När du chattar med oss ser vi inte vem du är eller vad du heter. Vi sparar inte samtalet vi haft och inte heller IP-nummer eller liknande.

Deras hemsida hittar du här.

Tjejjouren i Örebro

På vår hemsida kan du enkelt komma i kontakt med oss oavsett vad det gäller. Vi svarar på dina frågor, stöttar och lyssnar på dig. Du behöver inte berätta vem du är och vi har tystnadslöfte.

Deras hemsida hittar du här.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Observera att det inte går att skicka SMS till Kvinnofridslinjen. Vid akuta händelser, ring 112.

Deras hemsida hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet