Elin Nordin är logoped inom Region Örebro län och drev projektet Låna logoped, där hon under en begränsad tid arbetade på plats på några av skolorna i länet. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Hon drev logopedprojekt i skolorna: ”Barnen behöver förstå vad de lär sig”

Uppdaterad
Publicerad

Långa väntetider, ineffektivt arbete och för få logopeder. Det är några av de faktorer som fick regionen att lägga om verksamheten för utredningar av dyslexi, dyskalkyli och språkstörningar. Projektet Låna logoped var en av satsningarna.

Låna logoped genomfördes i länet åren 2018 till 2020 och bakom projektet står bland andra Elin Nordin.

– Under projektet så fick skolor låna skollogoped under en begränsad period. Sedan provade vi olika arbetssätt för att se hur stödet kan öka för de här eleverna i skolan.

Ovanligt med skollogoped

Som det ser ut i dag får elever med dyslexi eller språkstörningar främst hjälp från den personal som redan finns på skolan.

– Det är inte så vanligt att det finns en skollogoped som jobbar på skolorna i Sverige, men det börjar komma mer och mer. Det var också det vi ville vara med och stimulera till, att det ökar. Så skolor skulle få prova att jobba med en skollogoped för att se vad det kan generera.

Det här är Låna logoped

Inom projektet Låna logoped undersöktes hur stödet till eleverna ökade om skollogoped fanns på skolan. Skolor fick ansöka om att under en tidsbegränsad period ha en skollogoped tjänstgörande lokalt på skolorna inom elevhälsoteamet för att stödja kring vilka insatser som kan göras inom skolan. Första året 2018 fanns logoped på skolan men genomförde regionens diagnostiska språk-, räkne-, läs- och skrivutredningar på skolan i samarbete med elevhälsoteamet. Efter utvärderingen förändrades arbetssättet och diagnostiska utredningar togs bort ur uppdraget. Under år 2019 och 2020 fanns logopedkompetensen lokalt på skolan för att arbeta med insatser och handledning inom skolans uppdrag.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.