Emma Hernell är vice vd på Handelns Utredningsintstitut. Foto: SVT/HUI

HUI: Gäller att följa köpmönstren – även för second hand-branschen

Uppdaterad
Publicerad

2018 utsågs ”Det återvunna plagget” till årets julklapp av Handeln Utredningsinstitut (HUI). Sedan dess har intresset för att handla på andrahandskedjorna bara vuxit. Men det går inte bara att slappna av och rida på framgångsvågen ens för second hand-branschen, det menar HUI:s vice vd Emma Hernell.

Exakt hur mycket second hand-försäljningen i Sverige har ökat är svårt att säga, eftersom det ännu inte mäts centralt. Flera av de större kedjorna konstaterar dock att de ser en ökning.

På Myrorna har till exempel försäljningen i november 2019 gått upp med mellan 6-7 procent jämfört med förra året. Det är stor skillnad jämfört med övriga detaljhandeln som spås en uppgång på cirka 3 procent i december av HUI.

Second hand-branschen i utveckling – Örebro

Fler vill handla second hand

Emma Hernell som är vice vd på HUI ser också en fortsatt stor utvecklingspotential för Second Hand-branschen.

– Det är fler och fler som är öppna för att handla på det här sättet, säger hon. Framförallt bland unga konsumenter där många tycker att det är svårt att veta hur man ska handla hållbart. Att handla återvunna plagg blir då ett sätt att säkert veta att man gör rätt.

Vissa föredrar urval

De mindre andrahandsbutikerna med utvalt, matchat och något mer exklusivt kan hon också se en framtid för.

– Lite finare second hand kan man rikta in mot en viss stil eller ett visst ålderssegment. Då är kunderna ofta lite mer villiga att betala för att urvalet redan är gjort.

Stor konkurrens

Samtidigt är det en bransch som är utsatt för hård konkurrens – både mellan de olika kedjorna men också utifrån.

– Lågpriskedjorna är starka i Sverige just nu. Sedan har du alla plattformar på internet som Blocket, Tradera och Facebook. Men hela modebranschen intriktar sig idag på att erbjuda mer cirkulära system och det är också en stark konkurrent.

– Det gäller även för second hand-branschen att ha örat mot rälsen och se vart kunderna och marknaden tar vägen.

Loppisarna lever kvar

Men att loppisarna med fyndlådor skulle vara på utdöende tror hon däremot inte.

– Nej det har ju blivit ett helgnöje för många att åka på loppis och göra fynd. Det finns mycket av upplevelse i att rota i kartonger och hitta guldkorn.

Vad är cirkulär ekonomi eller cirkulärt system?

Enkelt uttryckt kan man säga att cirkulär ekonomi är ett annat uttryck för kretslopp.

Istället för den linjära ekonomin som vi har idag där man tillverkar, köper, använder och sedan slänger utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt man tillverkat så länge som det går.

När sakerna är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen – allt för att tära mindre på jordens resurser och minska vårt avfall.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Second hand-branschen i utveckling – Örebro

Mer i ämnet