Vårdpersonal i en grön tröja, sitter vid en dator. Ryggen mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Integritetsmyndigheten, IMY: ”I grunden ska vårpersonal bara kunna ta del av de journaler som man behöver för att kunna utföra sitt arbete.” Foto: SVT

Integritetsmyndigheten efter otillåtna journalslagningar på sjukhuset i Örebro: ”Återkommande problem”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonalens vida behörigheter att läsa patientjournaler är ett problem, både för de anställda och för patienterna. Det anser Integritetsmyndigheten, IMY.

– Man har nästan inga begränsningar och hänvisar till att personalen får instruktioner, säger Magnus Bergström, senior it- och informationssäkerhetsspecialist på IMY.

En sjuksköterska på USÖ har utretts internt för cirka 45 otillåtna journalslagningar. Det hela upptäcktes efter att flera privatpersoner slagit larm. Efter det har regionen tillsatt en utredning om varför journalslagningarna missats i åratal och hur egenkontrollen kan förbättras.

Återkommande problem

Region Örebro län har anmält händelsen till IMY och enligt myndigheten är regionen inte ensamma om att drabbas av att vårdpersonal gör otillåtna journalslagningar.

– Det är ett ständigt återkommande problem och jag tror att det finns ett stort mörkertal, säger Magnus Bergström.

Breda behörigheter största problemet

Han menar att det inte i första hand är regionernas loggkontroller som behöver bli bättre.

– Det är de vida behörigheterna som är roten till problemet. En loggkontroll är en reaktiv åtgärd. När intrånget upptäcks är ju skadan redan skedd.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska en behovs- och riskanalys göras innan anställdas behörighet att läsa journaler bestäms.

Ska begränsas

Och enligt Patientdatalagen ska behörigheten begränsas till vad den enskilde behöver för att kunna fullgöra sina arbetsuppgifter.

– Behörigheterna tilldelas med ett förtroende, som i de allra flesta fall fungerar, säger Magnus Bergström.

– Men det är att skydda både sina patienter och sin personal att inte ge dem en möjlighet att missbruka det förtroendet. Det är det som ligger till grund för lagstiftningen på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.