Bild på ett vindkraftverk och en man i vit skjorta och svart väst. Mannen heter John Johansson och är kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Han tycker inte att kommunen konkurrerar med privatägd elproduktion när Stora Mellösa har svårt att betala lånen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande i Örebro, John Johansson (S), tycker inte att kommunen konkurrerar med privatägd elproduktion när Stora Mellösa har svårt att betala lånen. Foto: SVT

John Johansson (S) försvarar vindkraftsstödet: ”Säljer inte el”

Publicerad

De drygt hundra personer som äger ett vindkraftverk i Stora Mellösa kritiserar att kommunen stöttar sitt eget vindbolag med miljonbelopp. Samtidigt har de i Stora Mellösa svårt att betala lånen och räddas av en välvillig bank. Men kommunens högsta politiker, John Johansson (S), försvarar kommunens ägande.

25 miljoner kronor fick Örebro och Kumla skjuta in i det gemensamma bolaget Kumbro när ekonomin inte gick ihop i höstas. Samtidigt finns det vindkraftverk i kommunen, som i Stora Mellösa, som inte får en krona av skattebetalarna och också har det tufft ekonomiskt.

Men kommunstyrelsens ordförande i Örebro, John Johansson, tycker inte att man konkurrerar med privatägd elproduktion genom sitt ägande av Kumbro.

Säljer inte

– Vi säljer inte elen på någon annan marknad. Vi producerar vår egen vind, vilket är till gagn för skattebetalarna, säger han.

Tack vare Kumbro har Örebro och Kumla betalat kommunerna förhållandevis lite för kilowattimmarna. Å andra sidan har man, som i höstas, skjutit till miljonbelopp. Trots detta menar John Johansson att det är en lönsam affär för Örebro kommun.

– Exakt hur mycket vi sparar är det väldigt svårt att räkna på eftersom det beror på alternativen. Men det har varit en ekonomiskt lönsam affär, dock gör vi det primärt för att ha rådighet över vår energiproduktion.

Hör John Johansson försvara ägandet i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.