Bild på en man i mössa och glasögon och en bild på ett vindkraftverk. Mannen heter Per Claesson och är ordförande i  Mellsavind, Han pratar om skattepengarna som räddar kommunalt vindbolag i Örebro och Kumla kommuner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får kämpa med vår ekonomi”. I klippet hör du Per Claesson, ordförande Mellsavind, prata om skattepengarna som räddar kommunalt vindbolag i Örebro och Kumla kommuner. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Vindkraftsägare uppretade – skattepengar räddar kommunalt vindbolag: ”Orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska föreningen Mellsavind som äger ett vindkraftverk har kämpat för sin överlevnad. Samtidigt får det krisande kommunala bolaget Kumbro vind 25 miljoner kronor från ägarna, Örebro och Kumla kommuner.

– Kommunen ska inte konkurrera med näringslivet, det är ju skattebetalarnas pengar det handlar om, säger Per Claesson, ordförande Mellsavind.

Att Örebro kommun använder vindkraft har Per Claesson ingenting emot men den borde upphandlas istället, menar han.

– Kommunen har mycket annat att lägga pengar på istället för att pumpa in dem i vindkraftsanläggningar som inte går bra ekonomiskt.

Kumbro vind gör en förlust med 25 miljoner kronor i år. Det är något ordföranden, Per Erik Andersson (S), för några veckor sedan förklarade med att det har blåst för lite, vilket i sin tur lett till att bolaget köpt in dyr el från övriga marknaden.

Plusresultat

För Mellsavind har den dyrare elen istället inneburit plusresultat för första gången på länge. Genom åren har föreningen kämpat med ekonomin, trots att det blåser mycket i Dömmesta där tornet står.

– Vi har gjort förlust så gott som varje år och när man då läser att Örebro kommun går in med väldigt mycket pengar till Kumbro, då blir man irriterad, säger han.

I klippet berättar Mellsavinds ordförande, Per Claesson mer om varför föreningen känner sig orättvist behandlad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.