Allvarlig kritik mot Karlskogas högsta politiker

Uppdaterad
Publicerad

Karlskoga kommuns revisorer anser inte att Nina Laitila (S) ska beviljas ansvarsfrihet.

Under ett möte på onsdagen stod det klart att Karlskoga kommuns revisorer riktar anmärkning mot kommunstyrelsens ordförande Nina Laitila (S).

De avstyrker också att fullmäktige beviljar henne ansvarsfrihet. Det blir nu upp till kommunfullmäktige att besluta i frågan vilket kommer att ske den 18 juni klockan 9. Fullmäktige kan då besluta att avsätta Nina Laitila (S).

Kritik mot Nina Laitila (S)

Själv har Nina Laitila (S) kallat till presskonferens på måndag och skriver i ett pressmeddelande:

– Jag är medveten om att det här är allvarlig kritik som riktas mot mig. Jag kommer självklart att ta mitt ansvar.

I en oberoende granskning har det visat sig att Nina Laitila(S) tagit beslut i flera frågor som borde tagits upp i kommunfullmäktige för beslut.

Det handlar bland annat om en ränteaffär där Laitila, förra året, skrev under ett avtal med Nordea med en bindningstid på 30 år.

Vad händer nu?

Det är vanligt att den som vägrats ansvarsfrihet själv väljer att avgå från sitt uppdrag.

Fullmäktige kan också välja att ge den/de som vägrats ansvarsfrihet fortsatt förtroende, men förena detta med tydligare direktiv.

SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Nina Laitila (S)

Mer i ämnet