Kakelmakaren i sitt kakelmakeri, står lutad vid ett bord med uppslagna pärmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se processen från skiss till platta, i kakelmakeriet i Askersund, när Maria Ekströms handslagna kakel ska klä tunnelbanan i Stockholm. Foto: SVT

Kakelplattor från Askersund ska smycka Stockholms tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

I Askersund finns ett av Sveriges mycket få fortfarande verksamma kakelmakerier. Här tillverkas just nu enorma mängder kakelplattor som om några år kommer att smycka Gullmarsplans nya tunnelbanestation i södra Stockholm. Därmed kommer de också att ses av miljoner människor.

– Det är svårt att förstå, säger kakelmakaren Maria Ekström.

Det började med en tävling för flera år sedan. Den stockholmsbaserade konstnären Jesper Nyrén gav sig då in i spelet om att knipa uppdraget att skapa den konstnärliga utsmyckningen till en av tolv tunnelbanestationer i Stockholm som står inför renovering.

– Jag var en av de konstnärer som blev utvalda att göra ett skissförslag, och så fick jag uppdraget, berättar han.

Jesper Nyréns skissförslag bestod av kakelplattor i en mängd olika färger och geografiska mönster. Men att hitta någon som kan tillverka kakel med den exakta färgnyans och struktur som Jesper önskade var inte helt enkelt.

Uppdraget gick till Maria Ekström och hennes kakelmakeri i Askersund. Med sin hantverksmässiga och förhållandevis småskaliga produktion kan hon ta fasta på detaljerna.

– Nu är vi i slutfasen och färdigställer allt, så att plattorna ska bli klara i tid, säger Jesper.

Största uppdraget någonsin

Ytan som ska kaklas på Gullmarsplans nya tunnelbanestation är ungefär 740 kvadratmeter stor. Maria Ekström uppskattar att det kräver runt 18 500 kakelplattor.

– Det är svårt att förstå det när man sitter och jobbar med platta för platta. Så det ska bli fantastiskt spännande att se allting, säger hon.

I volym, men troligen också i tid, är uppdraget det största Maria har tagit på sig. Många plattor är redan klara, men enorma mängder återstår. På Askersunds kakelmakeri kommer ingen att gå sysslolös den närmsta tiden. Och det gäller att ha huvudet med sig.

– Det är ju som ett jättestort pussel och alla plattor behöver märkas. De som vi tillverkar nu kommer kanske att sättas upp först om två år, berättar Maria Ekström.

Stockholms konstnären Jesper Nyrén vann en tävling, där uppdraget var att utsmycka tunnelbanestationen Gullmarsplan i Stockholm, då vände han sig till Askersunds egen kakelmakare, Maria Ekström. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.