Skiss på förslaget till nytt entrétorg vid Länsmuseet Foto: Örebro läns museum

Klart med renovering av Länsmuseet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att länsmuseet i Örebro kommer att börja renoveras under nästa år. Renoveringen beskrivs som omfattande och Region Örebro län satsar totalt 110 miljoner kronor.

Örebro läns museum på Engelbrektsgatan i centrala Örebro har varit stängt sedan maj 2018. Då beskrevs situationen i byggnaden så akut att det inte gick att hålla museet öppet. 

I dag kom beskedet att Region Örebro län nu beslutat att renovera och bygga om länsmuseet. Byggnaden från 1963 som beskrivs som uttjänt kommer att renoveras och samtidigt ska lokalerna byggas om och anpassas för nya behov.  

Enligt ett pressmeddelande ska museet upplevas som mer inbjudande och tillgängligt, och att kontakten mellan stad, slott och museum ska bli tydligare. Dessutom planeras det för ett nytt café.  

Om allt går enligt planerna kom museet börja flytta in i de renoverade lokalerna under år 2023.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.