– Det här är ju inte en åtgärd som löser allt, men jag tycker ändå att det har gett en effekt, säger Per Evenhamre på Länsstyrelsen Örebro län.
Enligt beräkningar har koldioxidutsläppen i Örebro län minskat med 4,7 procent, som ett resultat av pengarna från Klimatklivet.
170 olika åtgärder
Sammanlagt har 170 olika åtgärder beviljats pengar i Örebro län åren 2015-2023, enligt siffror SVT tagit fram. 76 gäller energikonvertering, det är också den vanligaste åtgärden som fått pengar. Pengar till installation av laddstationer har beviljats i 57 fall.
Allt från lantbrukare till industrier
– Det som är så roligt med Klimatklivet är att det är så brett. Det är lantbrukare som sökt stöd, men också stora industrier, berättar Per Evenhamre.
Mest pengar i Örebro län har gått till sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät, där bidrag från Klimatklivet gått ut till Möckeln Energi AB med nästan halva kostnaden av investeringen.
Klimatklivet betalar ut allt mer
Klimatklivet har funnits sedan 2015, och har år efter år fått ökad budget och betalat ut allt större stödbelopp. Staten ger stöd med mellan 30 och 50 procent av investeringar som ska minska utsläppen av växthusgaser.
De områden som fått mest stöd från 2015 fram till första halvåret 2023 är:
- Biogas: 3,9 miljarder kronor. Klimatnytta: 2,3 kilo minskade utsläpp per stödkrona.
- Energikonvertering: 2,6 miljarder. Klimatnytta: 2,9 kilo/krona.
- Avfall: 1,5 miljarder. Klimatnytta: 8,9 kilo/krona.
- Laddstolpar: 1,2 miljarder*. Klimatnytta: 1,8 kilo/krona.
- Energieffektivisering: 971 miljoner. Klimatnytta: 5,7 kilo/krona.
- Infrastruktur: 369 miljoner. Klimatnytta: 4,11 kilo/krona.
- Åtgärder mot farliga gasutsläpp: 69 miljoner. Klimatnytta: 9,5 kilo/krona.
*När det gäller laddstolpar kan även privatpersoner och bostadsrättsföreningar söka pengar från Naturvårdsverket, men det ligger utanför Klimatklivet.
Källa: Naturvårdsverket/SVT