Tidigare fick krögarna/caféägarna betala 450 kronor per kvadratmeter och säsong. Nu kostar det istället 750 kronor per kvadratmeter och säsong, eller 150 kronor per kvadratmeter i månaden.
Ska vara ett snittpris
Anders Olsson (C), ordförande i tekniska nämnden, menar att en del av underlaget för att besluta om vilken summa avgiften skulle landa på grundande sig i ett snittpris av andra kommuners avgift.
– De som har jämförts är Uppsala, Västerås, Linköping och Norrköping, säger han.
Utredningen säger annat
När SVT tar del av utredningen som gjorts är det dock avgifterna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Norrköping och Helsingborg som redovisas.
Örebro kommun ligger över snittpriset oavsett vilket kluster av kommuner man jämför med. Av de åtta olika kommunerna som uppges av Anders Olsson samt av utredningen är Örebro dyrare än sex av kommunerna.
Dyrare än i Stockholms innerstad
De platser som har dyrare avgift än Örebro centrum är Göteborg centrum och kärnan av Stockholm, alltså T-centralen, Kungsträdgården och Gamla stan. Där ligger avgiften på 183 kronor respektive 209 kronor per kvadratmeter i månanden. I övriga delar av Stockholms innerstad, vilket innefattar Norrmalm, Södermalm, Östermalm och Kungsholmen, ligger samma avgift på 141 kronor.
Kommunen tycker avgiften är skälig
– Utifrån kommunens perspektiv så har det landat i att det är en skälig avgift för markupplåtelse, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd i Örebro kommun.
Fakta
Kommuners avgift för uteserveringar
Uppgifterna avser summa per kvadratmeter för en månad i stadens centrum under 2020.
Stockholm – T-centralen, Kungsträdgården och Gamla stan: 209 kronor
Göteborg: 183 kronor
Örebro: 150 kronor
Stockholm – Norrmalm, Södermalm, Östermalm och Kungsholmen: 141 kronor
Västerås: 95 kronor
Uppsala: 94 kronor
Malmö: 89 kronor
Norrköping: 77,5 kronor
Helsingborg: 51 kronor
Linköping: 44 kronor
Källa: Respektive kommun.