Sex vargar i norra Örebro län och sex vargar i södra Örebro län får skjutas i licensjakten som börjar den 2 januari. Totalt får 30 vargar skjutas i hela landet under licensjakten som får pågå till den 15 februari 2025. Foto: SVT

Kritik mot licensjakten på varg

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 januari börjar årets licensjakt på varg. Totalt får 30 vargar skjutas, varav 12 i Örebro län. Men Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden, WWF, vänder sig emot jakten.

Enligt den senaste inventeringen finns det cirka 375 vargar i Sverige. Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakten och menar bland annat att jakten försvagar vargstammen på ett skadligt sätt.

– Det borde vara självklart att vi inte kan ha en allmän jakt på fridlysta och starkt hotade rovdjur, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

WWF: Öka den genetiska variationen

Licensjakten får pågå till och med den 15 februari. Världsnaturfonden, WWF, menar att jakten inte bör vara den enda åtgärden mot problemen med inavel.

– För att säkerställa vargstammens långsiktiga överlevnad, behöver vi få in fler vargar av finsk-ryskt ursprung. Genom naturlig invandring och eventuell flytt av individer samt ett nära samarbete över gränserna kan vi förbättra den genetiska variationen och överlevnadsförmåga hos våra vargar, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF i ett pressmeddelande.

Regeringen vill minska vargstammen kraftigt

Regeringen vill få ner vargstammen i två steg, i det första till 270 individer och i det andra är målet 170 individer. Naturvårdsverket har fått i uppdrag att se över referensvärdet för bevarandestatus för varg.

– Frågan om referensvärden har utretts tidigare och det saknas vetenskaplig grund för en sänkning. Det riskerar inte bara att äventyra vargens långsiktiga överlevnad, utan även att dra Sverige inför EU-domstol eftersom Sverige kan bryta mot EUs regelverk, säger Benny Gäfvert.

Naturvårdsverket ska rapportera Sveriges referensvärdet för varg till EU under 2025.

I klippet nedan får du höra historien om den så kallade Tivedstiken, en genetiskt viktig varg som fått avkommor som spritt sig i landet.

Huvudet på en varg, som syns smyga genom högt gräs, till vänster i bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se historien om Tivedstiken som spelat stor roll för den skandinaviska vargstammen. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.