En kund kommer ut med en påse från butiken Sindibad i Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kunder handlar på Sindibad när SVT är utanför livsmedelsbutiken. Se mer om det i klippet. Foto: SVT

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro håller öppet – trots att bygglovet gått ut

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade butiken Sindibad i Örebro fortsätter sälja livsmedel trots att bygglovet som tillåter livsmedelsverksamhet i lokalerna löpte ut i somras. Nu har butiken ansökt om ett nytt tillfälligt bygglov, men samtidigt som bygglovsavdelningen behandlar det så har de inlett en tillsyn mot verksamheten. 

Örebro kommun godkände ett tillfälligt bygglov för industrilokalen på Holmen år 2019 som tillät att livsmedelsverksamhet bedrevs i lokalerna. Bygglovet sträckte sig till den 30 juni i år och enligt plan- och bygglagen ska då lokalerna återställas till det ursprungliga användningsområdet innan bygglovet löper ut.

Men istället har det nuvarande företaget bakom butiken skickat in en ny ansökan om fortsatt tillfälligt bygglov.

Enligt Petra Åhlund, verksamhetschef för bygglovsavdelningen i Örebro kommun, drar ärendet med Sindibad ut på tiden eftersom en ny lag trädde i kraft vid årsskiftet.

Petra Åhlund, verksamhetschef för bygglovsavdelningen i Örebro kommun. Foto: Philip Naskret/SVT

Enligt den ska kommuners byggnadsnämnder ta ut en sanktionsavgift om verksamheter inte avvecklats trots att tillfälliga bygglov löpt ut.

– Det här är en helt ny lagstiftning för oss så vi behöver känna oss för här. Det finns ingen rättspraxis som vi kan luta oss emot, säger Petra Åhlund.

Hör hennes berätta mer om hur de ska hantera Sindibad i klippet ovan.

Det har varit flera olika företag som drivit livsmedelsbutiken på Holmen, men det finns kopplingar mellan personerna.

Livsmedelsbutiken har fått flera viten av kommunen bland annat för hur de hanterat sitt avfall. Foto: Miljökontoret Örebro kommun

Tidigare i år försatte Örebro tingsrätt ett av bolagen som tidigare drivit Sindibad i konkurs. Det var Skatteverket som skickat in konkursansökan och anledningen var att bolaget ”har skulder till staten på sammanlagt 110 341 kr”.

Även den nuvarande ägaren har kopplingar till personer som drivit Sindibad innan. När SVT tidigare ringt honom har personen som svarat vägrat ställa upp på en intervju och när vi nu sökt butiken har de inte återkopplat.

Fakta: Byggsanktionsavgift för tidsbegränsat bygglov

Från och med den 1 januari 2023 ska en byggsanktionsavgift tas ut om återställande inte har skett innan tiden för det tidsbegränsade bygglovet har gått ut.

Innan tiden för ett tidsbegränsat bygglov har gått ut ska platsen eller byggnadsverket som lovet avser återställas till samma skick som det var innan den tidsbegränsade åtgärden vidtogs. Om tiden har förlängts ska platsen i stället återställas innan den nya tiden har gått ut.

Platsen behöver inte återställas om byggnadsnämnden har gett ett permanent bygglov för åtgärden. Det krävs inte bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan för åtgärder som vidtas för att återställa en plats.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Mer i ämnet