Restaurangen får allt som oftast Hjälmargösen levererad direkt till kajen vid restaurangen som ligger vid sjökanten, strax öster om Örebro.
I en ansökan har Hjälmarens fiskareförbund, bestående av verksamma yrkesfiskare, med hjälp av Länsstyrelsen ansökt till EU om att Hjälmargösen ska få en skyddad ursprungsbeteckning.
– Den är så pass fin och bra. Vi är ju extremt stolta över att få handskas med den här gösen, säger Roger Hjälm.
Funkar lika bra på krogen som hemma
Men det kunde blivit annorlunda. Fångsterna minskade successivt under hela 1900-talet och i slutet av århundradet fångades endast cirka 30 ton. I början av 2000-talet vidtogs åtgärder på initiativ av yrkesfiskarna i Hjälmaren, fisket MSC-certifierades och i dag är årsfångsten 150-200 ton.
– Det är yrkesfiskarna som har sett till att det är ett bra bestånd, säger Roger.
Hans vitsord om fisken som råvara är enbart postitiva.
– Det går att använda hela gösen. Allt från att plocka kinder, filea, vi använder skrovet, rommen. Den är bra både för oss yrkesmänniskor, men även hemmamatlagaren. Den är väldigt tålig, säger Roger Hjälm.
Se Roger hantera gösen och ge tillagningstips i videoklippet.
Om Hjälmargösen:
Latinskt namn: Sander lucioperca
Längd (fångad): minst 45 cm
Näringsinnehåll (översikt intervall för näringsvärden som normalt återfinns i vildfångad gös):
Energi (kcal): 80-90
Fett (g): 0,2-0,3
Protein (g): 19,5-26
Fiskköttet är pärlemorskimrande
Hjälmargösen är MSC-certifierad