Prover har tagits från signalkräfta, abborre, braxen, gädda, gös, siklöja och ål. De har analyserats för de fyra PFAS-föreningar som ingår i riskbedömningen för livsmedel.
Resultaten visar att halterna ligger under EU:s gränsvärden för försäljning av konsumtionsfisk.
– Det är glädjande besked för våra yrkes- och fritidsfiskare, säger förbundets styrelseordförande Gösta Eriksson i ett pressmeddelande.
PFAS-föreningar i livsmedel
- 1 januari 2023 infördes gemensamma gränsvärden inom EU för fyra PFAS-föreningar, PFOS, PFOA, PFNA och PFHxS, och för summan av dessa föreningar i vissa PFAS i animaliska livsmedel.
- Gränsvärdena gäller bland annat ägg, kött, fisk, kräftdjur och musslor.
- Gränsvärdena kommer så småningom att utökas till flera kategorier av livsmedel.
Källa: Livsmedelsverket.